Mart posted by:
Ahoj,
můžu se zeptat na zkušenost s Polaris 2 ?
Dostal jsem je na služebák a mám trochu obavu jaké budou.
Díky M.
Měl jsem je čtyři roky na fábii.
První rok jsou uspokojivé, na sněhu držely dobře stopu a i záběr byl výborný. Za mokra za nízkých teplot (2-10 C) brzdily lépe než letní bravurisky za stejných podmínek s tím, že polarisky byly dokonce subjektivně tišší. Největší rozdíl je v projíždění zatáček v suchých obdobích, kdy polarisky proti "létu" za podobných podmínek působí jako kdyby měl člověk na pneumatikách "bačkory" tzn, při průjezdu zatáčkou se sice drží asfaltu, ale lamelku po lamelce ujíždějí do strany, takže varuji!
Druhý rok u polarisek došlo záhadným způsobem k jakési degradaci. Směs začala vykazovat oproti první zimě disproporce (upozorňuji na fakt, že první rok jsem na zimních urazil cca 5 000 km, jakož i další roky, celkem tedy 20 000 km při prodeji auta i se zimními pneu, měl vzorek poctivých 6 mm) rozjezd za stejných podmínek na sněhu a držení stopy se zhoršilo. Za mokra pneumatiky o něco hůře brzdily, subjektivně srovnatelně jako letní. Zlepšila se trakce a držení stopy na suché vozovce.
Třetí a čtvrtý rok tento trend trval a po čtvrté zimě mohu prohlásit, že letní pneumatiky byly na břečce, mokru a suchu v zimě diametrálně lepší. Jediná disciplína, kde zůstalo trochu navrch, byl sníh, ale bez řetězů bych na hory na těchto pneu rozhodně nejel, trakce se snížila na téměř úroveň letních bravurisek (any ty nepovažuji za nějaký high end, aby to nebylo chápáno jako návod).
Moje poznatky:
S touto kombinací a podobným nájezdem (5000 km město a okolí, dvakrát, třikrát do roka potkání sněhu) bych se zamyslel, zda se mi zimní pneumatiky tohoto druhu vyplatí. Ne, že by polarisky nefungovaly, ale postupem času (během roku a půl), se z polarisek staly podprůměrné letní pneumatiky.
Jedině tomu, kdo sjede tyhle pneumatiky první, maximálně druhou sezónu (ale už z výhradami), je mohu doporučit !!!!