Dobrý den,
sháním nějaké konstrukčně jednodušší a spolehlivější auto po stránce motorizace a elektroinstalace do 150 000 kč. Do oka mi padla Octavia Tour Combi I. generace. Máme 2 děti a potřebujeme převážet spoustu věcí, včetně kočárku, mobilní postýlky, zavazadel a někdy i stan a spacáky. Auto plánuji využívat max 4 - 5 let, než děti povyrostou a budeme v kufru vozit jen zavazadla. Roční nájezd 15 - 20 000 km stylem: denně do práce 11 km tam 11 km zpět, víkendové výlety po okolí a větší nákupy max 100 km za víkend, 1 x měsíčně návštěva za rodičema: Severní Čechy - Jížní Morava a jednou za 2 roky k moři (Itálie, Chorvatsko). Drobné opravy na autě si dělám sám. Octavia Tour mi přijde velmi atraktivní, neboť díly seženu všude za pár korun, je to ještě jednoduché a celkem bytelné auto. Jen nevím jaký motor, doposud jsem měl samou naftu a rád bych vyzkoušel benzín. Takže hlavní otázka zní: Bude pro mé potřeby dostačující benzín 1,6 nebo spíše zvolit naftu 1,9 TDI ? Jezdím velmi klidně a bezpečně kvůli dětem, nejsem závodník a nerozhodí mně ani situace, kdy mě předjede trabant
Na spotřebu moc nekoukám, prostě beru auto jako pomocníka rodiny a také si myslím, že hodně záleží na stylu jízdy. Spíše koukám na ceny ND a jejich dostupnost. Ale pokud byste věděl ještě o nějakém zajímavém kombíku, cenově dostupném, budu velmi rád, když se semnou podělíte o informace. Mé ,,naivní´´ idilické představy o voze by byly: Kufr minimálně 450 litrů, objem motoru nerozhoduje, nejlépe 6-ti kvalt,ale není podmínkou, druh motoru nejlépe atmosférický benzín poháněný řetězem, značka vozu nerozhoduje, karoserie: kombi, hatchback , liftback, SUV, MPV... prostě auto s velkým kufrem a dobrým přístupem do něj (rozhodně né sedan).
Ještě mě celkem svou prostorností zaujal Fiat Stilo Weekend buď 1,9 JTD nebo 1,8 16V od Opelu, ale trochu mě překvapily trable s elektřinou a síla plechů není také slavná, ale zase za ty ceny v bazarech bych to přehlédl. Ostatně sám mám nyní Grande punto 1,3 JTD poháněný řetězem, 6 kvalt, upravený na 125 koní, najeto 120 000 a za celou dobu krom výměny oleje, destiček a žárovek jsem nic jiného nemusel opravovat, dle mého názoru celkem držák na Fiata, ale bohužel nyní už nevyhovuje kufr. Za Vaše cenné rady a doporučení předem děkuji. S pozdravem Lukáš