0
back

diskuze k tématu: prodej auta se stočenými km

category of topic classification: poradna, ostatní, automobilky, česká vozidla, typ vozidla, osobní
jirig
number of posts29
date of registration30.08.2014
Friday 12.02.2016 17:18, prodej auta se stočenými km
Dobrý den,
stala se mi nemilá situace. Koupil jsem osobní automobil, vlastnil ho asi měsíc a náhle mi přišla nabídka dobrého auta z rodiny. Nabidku jsem přijal a koupené auto prodal dál. Vyskytl se však problém s tím, že nový majitel zjistil, že auto bylo před šesti lety o 74.000km stočené, což já jsem netušil a nárokuje po mě slevu z kupní ceny. Pro uplnost jedná se o škodu octavii 1.8t roku výroby 98, kupní cela nebyla ani 30.000 + jsem pánovi k tomu dal sadu hliníkových kol s letními pneu v ceně asi 6000,-. Ohání se právníky, mě napadá z podvodu atd. Jeho situaci samozřejmě chápu, ale abych já platil to co zavinil někdo před šesti lety? Vůz si prohlédl, smlouvu si přivezl svoji, všekteré dokumenty k vozu si prohlédl, zaplatil a spokojeně odjel.. a ted že už si budou psát naši právníci...
Máte někdo nějakou radu/zkušenost? děkuji.
respond
PetrT
number of posts1076
date of registration24.05.2009
Friday 12.02.2016 17:52, budte v klidu
Máte ve smlouvě napsáno stav tachometru nebo počet ujetých km? Pokud tam je stav tachometru není co řešit.
Navíc auto stálo méně než 1/10 původní ceny a potom už se považuje za soubor náhradních dílů. Takže budte v klidu. Osobně nechápu někoho kdo podobnou věc řeší u tak starého auta za 30t.
respond
Zdeny60
number of posts1248
date of registration08.09.2009
Friday 12.02.2016 18:06, RE: budte v klidu
PetrT posted by:
Máte ve smlouvě napsáno stav tachometru nebo počet ujetých km? Pokud tam je stav tachometru není co řešit. Navíc auto stálo méně než 1/10 původní ceny a potom už se považuje za soubor náhradních dílů. Takže budte v klidu. Osobně nechápu někoho kdo podobnou věc řeší u tak starého auta za 30t.

Zatém co ty jsi grand a mávnul bys nad tím rukou a nebral telefony. Nenech se vysmát! TAdy jde o princip věci a já být novým majitelem a zjistit, že jsem koupil kafku, tak bych se bráínil nemlich tak. Je mi jedno, kolik to stojí, ale podovdy prostě nesnáším, i kdyby to stálo 500 Kč.
respond
PetrT
number of posts1076
Friday 12.02.2016 18:11, RE: budte v klidu
Zdeny60 posted by:
PetrT posted by:
Máte ve smlouvě napsáno stav tachometru nebo počet ujetých km? Pokud tam je stav tachometru není co řešit. Navíc auto stálo méně než 1/10 původní ceny a potom už se považuje za soubor náhradních dílů. Takže budte v klidu. Osobně nechápu někoho kdo podobnou věc řeší u tak starého auta za 30t.
Zatém co ty jsi grand a mávnul bys nad tím rukou a nebral telefony. Nenech se vysmát! TAdy jde o princip věci a já být novým majitelem a zjistit, že jsem koupil kafku, tak bych se bráínil nemlich tak. Je mi jedno, kolik to stojí, ale podovdy prostě nesnáším, i kdyby to stálo 500 Kč.

Zdeny ale když kupuješ 15+ staré auto na spodní cenové hranici toho typu tak stav kilometrů na budíku celkem nic neřeší. Jestli kupující auto viděl, projel a souhlasil tak je vše ok a poslal bych do háje i tebe. Neměl bys nejmenší šanci s tím nic dělat.
respond
jirig
number of posts29
Friday 12.02.2016 18:11, RE: budte v klidu
Zdeny60 posted by:
PetrT posted by:

já ale nejsem podvodník, nevěděl jsem že je to stočený. auto jsem prodával s klidným svědomím. vše co jsem věděl jsem řekl. a ted mě maj naháně právníci... super.
respond
Giorgio
number of posts814
date of registration09.05.2007
Friday 12.02.2016 18:51, RE: budte v klidu
jirig posted by:
Zdeny60 posted by:
PetrT posted by:
já ale nejsem podvodník, nevěděl jsem že je to stočený. auto jsem prodával s klidným svědomím. vše co jsem věděl jsem řekl. a ted mě maj naháně právníci... super.

Pokud je problém ve stočení před 6 lety, ne nyní, tak je to OK. Podle kontrolatachometru.cz lze zjistit proběh km podle STK a evidenčních kontrol. Je tam období za 10 let, z toho teoreticky mohlo být vidět, že je tam pokles km -> vzhledem k tomu, že toto by bylo zjistitelné před koupí, tak to nemůže být skrytá vada ani podvod. Další otázkou je, jak nový majitel na to stočení přišel a jaké to má následky - podle mě nulové. A v neposlední řadě, za danou cenu to opravdu odpovídá souboru náhradních dílů, což vám potvrdí soudní znalec. Buďte v klidu.
respond
jirig
number of posts29
Friday 12.02.2016 18:59, RE: budte v klidu
Giorgio posted by:
Pokud je problém ve stočení před 6 lety, ne nyní, tak je to OK. Podle kontrolatachometru.cz lze zjistit proběh km podle STK a evidenčních kontrol. Je tam období za 10 let, z toho teoreticky mohlo být vidět, že je tam pokles km -> vzhledem k tomu, že toto by bylo zjistitelné před koupí, tak to nemůže být skrytá vada ani podvod. Další otázkou je, jak nový majitel na to stočení přišel a jaké to má následky - podle mě nulové. A v neposlední řadě, za danou cenu to opravdu odpovídá souboru náhradních dílů, což vám potvrdí soudní znalec. Buďte v klidu.

ano problém je skutečně v roce 2010/11 dle kontrolatachometru.cz
majitel tvrdí že na to přišel od známého na stk a že teda má nárok na slevu. že s tím byl u právníka který mě bude kontaktovat když to nejde po dobrém (odmítl jsem to) následně dle jeho právníka jde o trestný čin a já jako prodejce jsem za to zodpovědný..

respond
PetrT
number of posts1076
Friday 12.02.2016 19:22, RE: budte v klidu
jirig posted by:
Giorgio posted by:
ano problém je skutečně v roce 2010/11 dle kontrolatachometru.cz majitel tvrdí že na to přišel od známého na stk a že teda má nárok na slevu. že s tím byl u právníka který mě bude kontaktovat když to nejde po dobrém (odmítl jsem to) následně dle jeho právníka jde o trestný čin a já jako prodejce jsem za to zodpovědný..

Nevěřím tomu že to dají k soudu. Podle mě má jen kámoše právníka co to zkusil. Nemají nejmenší šanci, zvlášt pokud lze dokázat že už jste to auto tak koupil.
Já bych to předal právníkovi kdyby moc prudil a ten by je oba srovnal. Podle mě ale když budete trvat na svém tak to vzdají.
Dokážu pochopit že se člověk nasere když to zjistí, ale pokud je jinak auto ok asi bych to krom telefonátu vážně neřešil. Mějaké handrkování o pár tisíc mi přijde legrační a účelové. Za kolik si pán představuje že by to auto jako koupil??? Vždyt Oktávky na 30t začínají, to jsou ty největší a nejstarší střepy. Bez urážky.

respond
jirig
number of posts29
Friday 12.02.2016 19:28, RE: budte v klidu
PetrT posted by:
jirig posted by:
Giorgio posted by:
ano problém je skutečně v roce 2010/11 dle kontrolatachometru.cz majitel tvrdí že na to přišel od známého na stk a že teda má nárok na slevu. že s tím byl u právníka který mě bude kontaktovat když to nejde po dobrém (odmítl jsem to) následně dle jeho právníka jde o trestný čin a já jako prodejce jsem za to zodpovědný..
Nevěřím tomu že to dají k soudu. Podle mě má jen kámoše právníka co to zkusil. Nemají nejmenší šanci, zvlášt pokud lze dokázat že už jste to auto tak koupil. Já bych to předal právníkovi kdyby moc prudil a ten by je oba srovnal. Podle mě ale když budete trvat na svém tak to vzdají. Dokážu pochopit že se člověk nasere když to zjistí, ale pokud je jinak auto ok asi bych to krom telefonátu vážně neřešil. Mějaké handrkování o pár tisíc mi přijde legrační a účelové. Za kolik si pán představuje že by to auto jako koupil??? Vždyt Oktávky na 30t začínají, to jsou ty největší a nejstarší střepy. Bez urážky.

to mi pán nebyl schopný sdělit. prý mi to dá vědět právník. jestli čeká že něco nabídnu... fakt nevim.

respond
PetrT
number of posts1076
Friday 12.02.2016 19:42, RE: budte v klidu
jirig posted by:
PetrT posted by:
jirig posted by:
Giorgio posted by:
Nevěřím tomu že to dají k soudu. Podle mě má jen kámoše právníka co to zkusil. Nemají nejmenší šanci, zvlášt pokud lze dokázat že už jste to auto tak koupil. Já bych to předal právníkovi kdyby moc prudil a ten by je oba srovnal. Podle mě ale když budete trvat na svém tak to vzdají. Dokážu pochopit že se člověk nasere když to zjistí, ale pokud je jinak auto ok asi bych to krom telefonátu vážně neřešil. Mějaké handrkování o pár tisíc mi přijde legrační a účelové. Za kolik si pán představuje že by to auto jako koupil??? Vždyt Oktávky na 30t začínají, to jsou ty největší a nejstarší střepy. Bez urážky.
to mi pán nebyl schopný sdělit. prý mi to dá vědět právník. jestli čeká že něco nabídnu... fakt nevim.

Jedinou nabídku kterou bych mu případně dal je at auto vrátí, odečte se z ceny nějaká rozumná částka za počet ujetých kilometrů a vy mu vrátíte peníze. To auto prodáte za 30t uplně v klidu jestli je v cajku. I s těma kilometrama stočenýma.
Na to ale zcela jistě nepřistoupí, oktávka za 30t bude stočená téměř každá.
respond
jirig
number of posts29
Friday 12.02.2016 19:55, RE: budte v klidu
PetrT posted by:
jirig posted by:
PetrT posted by:
jirig posted by:
Giorgio posted by:
Jedinou nabídku kterou bych mu případně dal je at auto vrátí, odečte se z ceny nějaká rozumná částka za počet ujetých kilometrů a vy mu vrátíte peníze. To auto prodáte za 30t uplně v klidu jestli je v cajku. I s těma kilometrama stočenýma. Na to ale zcela jistě nepřistoupí, oktávka za 30t bude stočená téměř každá.

uvidím co z toho jeho právníka vypadne... jaký má vlastně požadavek. zminuje se o nároku na slevu z ceny, ale nic víc jsem z něj nedostal
respond
PetrT
number of posts1076
Friday 12.02.2016 20:01, žádná sleva
Slevu nedávat. Ani korunu. Nic špatného jste neudělal.
respond
Mirek
number of posts31
date of registration01.01.2016
Friday 12.02.2016 20:07, čr
to PetrT:
petře no nevím,žijeme v č.r. a tady je možné vše,s nadsázkou myšleno,,,,spíše se přikláním k tomu co píše tazatel,,nejsem si jistý,ale dříve sem slyšel ve zdělovacích prostředcích,že za stav vozidla- i pravdivost ujetých km-odpovídá prodávající,nevím jestli je to schváleno,nebo to bylo jen k diskuzi,,,chtělo se tímhle právě zabránit stáčení km v autobazarech,aby se nemohli vymlouvat,,,tak nevím jak to celé dopadne,každopádně by měl asi tazatel kontaktovat prodávajícího od koho kupoval auto on,,,a co se týče financí-kolik to stojí,tak souhlasím se zdenym,,tot múj názor na věc,,budu rád,když pak tazatel dá vědět jak dopad
respond
PetrT
number of posts1076
Friday 12.02.2016 20:46, zákon
Zajímalo by mě jak chce někdo garantovat stav tachometru u 18 let starého auta s vícero majiteli. Pokud by podobný zákon prošel tak se ty auta bude každý bát prodat protože to garantovat prostě nejde.
Jak už jsem psal - vzhledem k stáří a ceně auta bych se s kupujícím vůbec nebavil a klidně ho to nechal podat k soudu. Nelze prohrát.
Jako projev dobré vůle bych nabídl odkup vozu, samozřejmě ale se musí zohlednit používání vozu od prodeje. Na to nepřistoupí, to je jisté. Jen to zkouší. Až přijde na to zaplatit soudní poplatek tak to vzdá.
Navíc pán ještě nenapsal jestli má ve smlouvě napsáno "stav tachometru" nebo "najeté kilometry".
respond
jirig
number of posts29
Friday 12.02.2016 20:47, RE: čr
Mirek posted by:
to PetrT:petře no nevím,žijeme v č.r. a tady je možné vše,s nadsázkou myšleno,,,,spíše se přikláním k tomu co píše tazatel,,nejsem si jistý,ale dříve sem slyšel ve zdělovacích prostředcích,že za stav vozidla- i pravdivost ujetých km-odpovídá prodávající,nevím jestli je to schváleno,nebo to bylo jen k diskuzi,,,chtělo se tímhle právě zabránit stáčení km v autobazarech,aby se nemohli vymlouvat,,,tak nevím jak to celé dopadne,každopádně by měl asi tazatel kontaktovat prodávajícího od koho kupoval auto on,,,a co se týče financí-kolik to stojí,tak souhlasím se zdenym,,tot múj názor na věc,,budu rád,když pak tazatel dá vědět jak dopad

bývalý majitel kupoval auto z bazaru a dle datumu zápisu bývalého majitele do tp a datumu změny km to stočil už bazar v r 2010
respond
Mirek
number of posts31
date of registration01.01.2016
Friday 12.02.2016 20:57, jj
to PatrT:
tu garanci km sem měl na mysli v iatálii,tam když ti prodejce dá vypsaný tiskopis s podpisem a razítkem tak máš závázný dokument,že prodávající ti stvrzuje skutečné km,,,,jinak při zjištění doma že jsou km stočené by si ho mohl žalovat a měl by velké problémy,které by rád předešel raději slevou z prodejní ceny,,,jinak ani tady když prodáváš auto,tak si ty povinný přiznat skutečný stav vozidla,s tím spojené i skutečné km,prostě si je máš asi zjistit-jestli to jde,,,ono tahle problematika je na dlouhé lokty,,to by sme tu seděli dlouho,,,,něco jde a něco nejde
respond
brin
number of posts727
date of registration28.03.2011
Friday 12.02.2016 22:00, Nesmysl
Podle nemá šanci, protože vy jste prodával v dobré víře. Trestný čin je to až v případě úmyslného podvodu. Navíc pokud šlo o auto za 30 000 Kč, tak to k soudu určitě nepůjde, protože samotný soud by ho vyšel na 10000 Kč.
respond
Giorgio
number of posts814
Saturday 13.02.2016 06:42, RE: Nesmysl
brin posted by:
Podle nemá šanci, protože vy jste prodával v dobré víře. Trestný čin je to až v případě úmyslného podvodu. Navíc pokud šlo o auto za 30 000 Kč, tak to k soudu určitě nepůjde, protože samotný soud by ho vyšel na 10000 Kč.

Nemluvě o tom, že pokud by to k soudu mělo jít, musí nejprve žalující strana poslat žalované straně předžalobní výzvu, jinak nemá ani v případě vyhraného sporu nárok na úhradu výdajů (=i kdyby vyhráli (a to se nestane), více by zaplatili z vlastního, než vysoudili).
respond
jirig
number of posts29
Saturday 13.02.2016 08:24, RE: Nesmysl
Giorgio posted by:
brin posted by:
Nemluvě o tom, že pokud by to k soudu mělo jít, musí nejprve žalující strana poslat žalované straně předžalobní výzvu, jinak nemá ani v případě vyhraného sporu nárok na úhradu výdajů (=i kdyby vyhráli (a to se nestane), více by zaplatili z vlastního, než vysoudili).

sice se v právu nevyznám, ale jestli je to jak píšete, jsem o něco klidnější. takhle to vypadá že by do toho šel jen právník kterému nezáleži na penězích klienta kterého zastupuje. jestli to teda není běžná praxe....
respond
Giorgio
number of posts814
Saturday 13.02.2016 16:13, RE: Nesmysl
jirig posted by:
Giorgio posted by:
brin posted by:
sice se v právu nevyznám, ale jestli je to jak píšete, jsem o něco klidnější. takhle to vypadá že by do toho šel jen právník kterému nezáleži na penězích klienta kterého zastupuje. jestli to teda není běžná praxe....

http://www.epravo.cz/top/clanky/institut-predzalobni-vyzvy-ve-svetle-aktualni-judikatury-nejvyssiho-soudu-cr-aneb-konec-nesmyslnych-pozadavku-na-veritele-98154.html

Vy momentálně nic nedlužíte a určitě se nejedná o pozici, kdy by bylo procesně zřejmé, že byste měl něco někomu platit/dlužit.
respond
1 2

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, all rights reserved.