mufik.martin posted by:
Abych rekl pravdu, vubec se v tech olejich nevyznam, podle me je v tom strsny zmatek, protoze netaci jen oznaceni treba jako 10W40 ale jeste dalsi specifikace atd. Kazdy to asi resi tak, ze koupi olej ktery doporucuje vyrobce ale jen podle oznaceni treba 10W40 a koup prvni levny ktery prijde po ruku, trba Mogul, nebo tak neco. Akroat jsem zarazilo co napsal pan Vaculik o Magnatecu, myslel jsem si, ze to je vyborny olej,kdyz je tak drahy a ta reklama, alespon je videt, jak s nami media a reklamy manipuluji
O Casrtolu jsem to dávno slyšel, že není tak kvalitní, jak se dělá a že se těší veklé oblibě, protože pomaleji černá, avšak to nemá nic společného s jeho skutečnou degradací. Jeho teorie magnetismu olejového filmu je údajně také "uvařená z vody".
Já používám TOTAL, protože 5l balení 10W-40 kupuju za necelých 700 Kč, a to mi 1/2 druhýho litru zbyde na další rok, neboť nemusím dolívat - takže čistě ekonomické důvody. K olejům Mogul, Madit a Hekra nemám důvěru, avšak neopodstatněně. Motor je vyrobený v roce 95, takže by mu asi stačil i vizkóznější 15W-40, ale protože má hdyroštely, kde dělá karbon paseku, tak jsem mu dal o třídu řidší snad i s nějakými syntetickými složkami, ale kdo ví, jak to dneska je.