rohYpnol posted by:
A ještě pro pořádek dodám: Mě na Mondeu nevadí 4 hvězdy (ano, to obecně není špatný výsledek). Mě vadí nestabilní konstrukce! Což značí, že při vyšší nárazové rychlosti by dopadlo mnohem mnohem hůře. A dodatek pro vás - ano, je to jen doměnka. Ale tuto moji hypotézu stavím na výsledcích testu.
Doporučuji si pořádně prohlédnout video crashe Passatu. Ono se totiž tmavé auto na tmavém pozadí hodně ztrácí, zatímco na stříbrném Mondeu je vidět každa drobnost. Pokud se tedy nenecháte oklamat "maskováním" Passatu, tak zjistíte, že vyhnutí sloupku u řidiče je víceméně stejné jako u Mondea a s deformacemi střechy je to stejné. Proč u Mondea označili konstrukci za nestabilní a u Passatu ne, se asi těžko dozvíme, nebyli jsme u toho ani jeden.
Když už jsme u těch úvah coby kdyby, tak pokud by byla rychlost u Passatu vyšší, pak by řidič z airbagu sklouzl mnohem více a nedošlo by ke kontaktu s volantem, ale rovnou s palubní deskou. Co se děje v takové chvíli s horním koncem bezpečnostního pásu, který se zařezává řidiči do krku se můžeme jen domýšlet. Nehledě na to, že řidič se v tu chvíli dostává mimo chráněný prostor a sklouzává do oblasti, kde dochází k deformacím a to považuju za dost rizikový faktor.
Ano, byl bych rád, kdyby byl výsledek Mondea lepší, to asi všichni jeho majitelé. Nicméně - v době kdy jsem si tento vůz kupoval, jsem tyto informace věděl a akceptoval jsem je. Pro mě to namenalo značný bezpečnostní přínos (6x airbag proti jednomu u předchozího auta). Reálný život je jiný než laboratorní testy a havárie neprobíhají podle předem připraveného scénáře. Takže ať jezdíme v čemkoli, doufejme, že hvězdičky nebudeme muset prověřovat.
A na závěr - pokud má mít diskuze s vámi smysl, podávejte informace kompletní, nevytrhujte z kontextu jen to, co se vám hodí. U Mondea sice vytkli nestabilní konstrukci, ale v následující větě dodali, že ochrana posádky byla vyvážená. Pokud z tohoto hodnocení vytáhnete jen jednu větu, pak pokud to bude ta první, pomluvíte vůz, pokud ta druhá, pak ho pochválíte. To samé bylo i u Passatu - vždy se dala vybrat věta, která byla pro i proti. Vaše volba toho, co jste sem napsal, jasně ukázala, kterou značku preferujete. Tuto diskuzi čte hodně lidí, kteří nemají potřebu se vyjadřovat ke všemu, ale pokud tu začne někdo hlásat nesmysly nebo polopravdy, je velmi pravděpodobné, že se najde někdo, kdo to uvede na pravou míru.