Ahoj,
espace vlastním už druhého, začal jsem 3. generací (1.9Dti 74kW).
Dnes mám druhým rokem 4. generaci (2.2Dci 110kW) v plné výbavě.
Musím říct, že lepší auto v této třídě asi není. Prostor super, v pěti na dovolenou uplně v klidu a bez mačkání. praktičnost užasná. Během chvíle jsou venku sedačky(když je potřeba náklaďák) akorát jsou poměrně těžké. střešní nosič vypadá skvěle a je pořád po ruce.
Pohodlí jsem ještě lepší nezažil(v mpvčku). Jízdní vlastnosti jsou na tak vysoké auto naprosto famózní( a to i v zimě na sněhu-když jsou dobré pneu!). jízdní dynamika skvělá. není problém kdykoli cokoli předjet (když to není bmw 3.0xd
). spotřeba čistě v městě se pohybuje v rozmezí 9.0-9.5l/100km a to mam těžkou nohu při rozjezdech. Teď jsme byly v pěti lidech na dovči a spotřeba tam i zpět(2000km) 7,5l a na dalnici teměř pořad 130km/h.
Při koupi si dejte pozor uplně na vše.(je to renault) jediny co bych asi moc neřešil je olej kolem turba. (to sem měl u každyho renaulta a nikdy to nebyl problém). velkej pozor na 6ti stupňovou převodovku( jestli chrastí-je to na generálku-sám sem jí dělal taky) potom přední náprava(je hodně zatěžovaná), ale nejni to zas tak finančně nákladný, další problém je spojka(hydraulika) a dvouhmotnostní setrvačník ( sranda za cca 35tisíc). bohužel mi to udělaly špatně a několikrát se to opravovalo ->nakonec tam mam jednohomotnostní za cca 1/3cenu, ale je to mnohem citlivější na řazení(více to škube). jinak na motoru jsem dělal jen simerinky. musím zaklepat, že na udajně nejhorší motor s ním nemám žádný problém.
na tachometru mám 165tisíc (ale vím že byl cca o 50tisíc stočenej.) (osobně s ním mám najeto cca 50tisíc). Co se týče nafty, budete muset dávat hodně pozor na to co tankujete! ucpat palivovej filtr můžete klidně během jednoho tankování a při špatné naftě vás začne strašit žlůtá kontolka chyby palivové soustavy a bude vám vypínat turbo a podobně...
Takže já tankuji jen na benzině, agipu a shellu. (případně v německu nebo ostatních zemích- kde je vyšší kvalita nafty citelně znát na běhu motoru! dále si připravte větší obnos při výměně pneu. Udržbu se vyplatí dělat předběžně (výměna oleje 10-15tiscí max) po cca 10tisících už je to hodně znát. Nechápu že renault má servisní interval 30tisic. (když vidim co s toho teče po cca 12tiscích :-X )
Ale jinak auto doporučuji. My by jsme ho za nic nevyměnily! ve svojí třídě je prostě nej!