Wednesday 19.11.2008 11:08,
Mondeo TD
Po prodeji punta jsem dostla skvelou nabidku na forda mondeo od kamarada, je to ten starsi model 1995 a asi s nejhorsim motorem co kdy ford vyrobil nebo vubec nejhorsi naftak vsech dob, vedel jsem o tom motoru z internetu hodne, ale zpatky na zem k realnym zkusenostem. Kamarad ho koupil z nemecka kde mel jednoho majitele, on byl druhym. Pravidelne auto servisoval, motor TD ma u teto starsi verrze vykon 65 kw nikoliv 66 jako faceliftovane modeo. Takze muj motor ma najeto ted 290 tis, zadna hlava nepraskla, je tam puvodni trubo, motor startuje i v zime, vykon tak nejak dostatecny pro beznou jizdu. Horsi je to se spotrebou, hodne eco relly je 6.3, jinak prumer mam 7.5 coz neni zrovna nejak super, ale berte v potaz, ze mam kombi a vahu 1 400 kilo. Auto je pohodlne, podvozek pomerne dobry, problem jsou uzke gumy 185, ktere na jare vymenim za letni 205 pak bude svezeni o necem jinem a hlanve brzdeni, protoze ubrzdit tento kolos na tak uzkych gumach, zimacich je tezke, takze to chce predvidavost. Motor byl ve 285 tis kontrolovan ve specialnim Diesel Servisu kdy byli delany rozvody a premereny tlaky a vsechno mozne....vysledek: motor ve vyborne kondici, zadna GO neni potreba delat, tlaky veskere v poradu. Na temer 300 tis km a nejhorsi naftak v dejinach lidstva to neni tak spatny vysledek ne? A to stacilo jen auto radne servisovat a chovat se k naftaku tak jak se k nemu chovat ma. Takze ja bych mondeo doporucoval radeji (kvuli pohodli pro rodinu) a volba motorizace? Myslim ze jak 1.8 tak 2.0 nebo 1.8TD v dobrem stavu nejsou spatnou volbou. Ale benzin je preci jen sazka na vetsi jistotu, pokud nekupujete auto servisovane od kamarada jako ja a nemate prehled o jeho minulosti. Preci jen Primera je pro rodinu trosku tvrdsi a je to uplne jinak zamerene auto, ale i tak rodine pozadavky splni. Jeste dodam ze na Forda jak original tak druhovyroba je k dostanu za vlemi rozumne penize, umi to tady servisovat sposuta lidi a jezdi tech aut tady opravdu mraky, takze ceny aut jsou nizsi a dostupnost dilu z vrakoviste (karosarskych ale i ostatnich) je bezproblemova. Preji stastnou ruku a mnoho km bez nehody. Martin
respond