Dobrý den,
Mám dilema, které se mi už par měsíců nedaří vyřešit. Hledám kandidáta na auto pro studenta s měsíčním příjmem do 10 tis a max cenou i s vstupním servisem do 300 000. Ideálně ale 200 tis.
Co se tyče mých řidičských zkušeností. Doteď jsem projel hodně aut, ale vlastnil jsem FoFo I Kombi 1.6 16v. Co se týče velikosti preferoval bych něco skladnejsiho, protože bydlím v centru Prahy a parkovat je tu peklo
. Po výkonové stránce mi stokoňová 1.6ka stačila bohatě, ale silnějším vozem bych taky nepohrdl. Spotřeba stěžejní není, ale kdyby se průměrně držela okolo 8l/100km bylo by to ideální.
Co se tyče nájezdu, s Focusem jsem za rok najezdil průměrně cca 20-25k. Půl město, zbytek dálnice a okresky na vyletech.
Auto bych používal na dojíždění do školy cca 8km, zbytek popojizdeni po Praze a 1x týdně výlet 150km na chatu.
Stěžejní vlastnosti, které hledám:
spolehlivost, dostupný servis, zábava za volantem je plus, menší auto taky plus, ale občas 4 lidi svezu, výlet ve dvou s bagazi na stanování taky možností, výkon není stěžejní, ale když už někam za město vyjedu, tak je vykonová rezerva fajn, spotřeba do 8l/100km průměr, ve městě do 9. Ale říkám, uvedomuju si svoje finanční možnosti, sice by táta s něčím třeba pomohl, ale radši bych si vystacil sám.. takže spolehlivost nade vše, hlavně ze mě odveze kam potrebuju:)
Z výše napsaného mám několik kandidátů. Prvním kandidátem je takový sňatek z rozumu a to Octavia I 1.8T liftback 2003 najeto 250kkm od kamaráda, auto opecovavane, karoserie bez šperky rzi, motor poladeny, autu dopravan nejlepší servis, podvozek jako nový a k tomu tuna náhradních dílů, dohromady za 80-100 tis.
Pokud by tohle nevyšlo stojím před věcným dilematem. Zánovní auto za 300k, které bude ztrácet na ceně nebo auto do 10let v nejlepším možném stavu, které už na ceně tolik neztratí?
Kandidáti u 'zánovních'
Ford Fiesta 1.0 ecoboost (tady se bojím spolehlivosti do budoucna, 'zánovní' auto bych si chtěl nechat alespoň těch 8 let)
VW pólo 1.2 tsi - tady zase spolehlivost a moje celková nevrazivost směrem ke koncernu
Kandidáti u 'starsich'
Toyota Yaris 1.3 vvti, eventuálně avensis, tady si motorizaci nejsem jistý, co jsem ale slysel obe auta opravdu velice spolehlivá a nereznou
Hodna Civic cca 2009-2011 1.8 vtec - zase se mi líbí zvěsti o velké spolehlivosti
FoFo 2 hatchback 1.6 16v, výkonnější variantu údajně nebrat, prý hůř jede a víc žere.
Další šílenou variantou která mě napadla je dotáhnout z Německa Civic 6. Generace 1.5 vtec za nějakých 70tis, zrenovovat a užívat jeho legendární spolehlivosti. Ale nevím.
Vaše tipy, návrhy, připomínky?
Díky moc!