anonym posted by:
Rostlinný olej je směs esterů! Odtud výroba "bionafty" reesterifikací řepkového oleje. Tento ester podléhá hydrolýze, tedy rozkladu za přítomnosti vody. Jedním z produktů rozkladu jsou kyseliny, které způsobují korozi. Dalším rozkladným produktem jsou těžko definovatelné látky, polymery. Jejich přítomnost se projevuje kromě jiného tmavnutím "bionafty", dobře pozorovatelné je to při zvýšeném UV záření, např. při skladování na slunci.
Pardon. Uklepnutí.
Rostlinné oleje jsou samozřejmě směsi esterů mastných kyselin. FAME je methylester nikoliv ester.
Výroba FAME je esterifikace (transesterifikace) a probíhá v zásaditém prostředí.
Reesterifikace je v kyselém prostředí za použití kyselin a používá se k využití (převrácení) volných mastných kyselin do podoby FAME, ale značně kyselého. Toto je možno částečně snížit destilací. Takto vyrobený FAME se nehodí pro palivářské účely, protože je kysele a způsobuje korozi.
Reesterifikace se v současnosti pro výrobu FAME nepoužívá!!
Číslo kyselosti v normě ČSN EN 14 214 je 0,5 mg KOH/g, což splní pouze FAME vyrobený esterifikací.
Není tmavnutí a vznik polymerů dán oxidací. Což samozřejmě způsobuje UV záření a přítomnost kyslíku? Oxidační stabilita je otázkou pouze aditiv. Nelze od produktu odbouratelného očekávat oxidační stabilitu.