mufik.martin posted by:
Kupujete si tim jen pocit jistoty. Samozrejmne, ze na 10 klientech musi vydelat aby jeden klient dostal zapalcenou skodu. Ma mel obrovske stesti, koupil jsem Forda Mondeo TDCI 2004, uzavrel pojistku, cena 14 tis rocne. Po 2 mesících prasklo okno (vyhřívané, stoji 17 tis ) pokryla to pojsitka a ještě jsem dostal 1000kč poukázku na palivo u OMV. A za další 3 měsíce mi ukradli celé auto. Sice pojišťovna me obrala za 5 měsíců o cca 40 tis, ale pořád jsem byl rád, že jsem dostal alespon 2/3 hodnoty a...
Naopak, pravděpodobnost, že Ti je ukradnou podruhé významně klesla, takže z tohoto důvodu už je nemělo smysl pojišťovat.
Já nemám pojištěná auta 12 let, což při průměrné ceně pojistky cca 8 tKč/rok je necelých 100 tisíc Kč. Mám tedy díky absenci pojistky "předplacenu" škodnou událost. Ano v začátcích jsem šel do rizika, ale s rostoucím stářím vozu se dost radikálně mění poměr mezi platbou pojistky a pojisným plněním (procentuelní pokles splátek není roven procentuelnímu podílu pojistného plnění). Vycházel jsem z příkladů ze svého okolí, u kterých nečekaná (i nezaviněná) škodná událost srovnala deficit mezi platbou a plněním (vyplatili jim +/- to, co zaplatili na pojistném).
Ty jsi měl v tomto případě štěstí, že jsi pojistku uzavřel, ale to je dáno pravděpodobně jednak stářím a jednak atraktivitou vozu a stejně tak i místem, kde se vůz pohybuje. Protože kupuji auta za 150 tisíc, doma je parkuji v garáži a do exponovaných míst prakticky nejezdím (všichni přátelé a rodina bydlí na "klidných" místech), usoudil jsem, že bych platil zbytečně. Navíc má vůz nepopulární motorizaci a je již starý a nemytý, což také dost působí na různé "živly". Reálně tedy čelím buď své neschopnosti auto uřídit a zásahům vyšší moci (počasí, zvěř atp.)
Jinak prudění pojišťoven za cenu získání lepších cen bych považoval za příjemnou kratochvíli. U všech svých smluv takto postupuji a bavím se různými tanečky na téma pojistné, hovorné, internetovné a televizné. Dají se nasmlouvat velmi zajímavé částky, ale chce to tvrdé, avšak korektní jednání...