Toyota Mirai: Japonský podivín jezdí na vodík. Dorazí i do Evropy

Our theme
ČTK, Redakce | 19.11.2014
Toyota Mirai. | foto: Toyota
Tokio/Praha /FOTOGALERIE/ - Japonská automobilka Toyota zahájí v polovině prosince na svém domácím trhu prodej aut s pohonem využívajícím palivové články. Cena automobilu s názvem Mirai bude bez započtení daně činit 6,7 milionu jenů (v přepočtu 1,3 milionu Kč). Na trzích ve Spojených státech a v Evropě by se měl tento vůz objevit v polovině příštího roku.
Zvláštně vyhlížející vůz má pod kapotou elektromotor o výkonu 154 koní. "Šťávu" si bere z palivových článků využívajících reakce vodíku s kyslíkem k výrobě elektrické energie, která pak pohání automobil. Tento proces neprodukuje žádné emise kromě vodní páry.

Toyota Mirai.



Většímu rozmachu této technologie zatím brání relativně vysoké náklady a nedostatek vodíkových čerpacích stanic. Proto Toyota pracuje i na jejich rozšíření.

Na jedno natankování má být Mirai schopen ujet zhruba 482 kilometrů. 

Toyota Mirai.



Toyota doufá, že během prvního roku prodá 400 vozů Mirai v Japonsku a dalších 300 ve zbytku světa. "Vozidla s palivovými články budou časem tvořit hlavní proud. Chceme učinit první krok," uvedl výkonný viceprezident automobilky Micuhisa Kato. "Chceme stát na špici," dodal.

Toyota by chtěla s vozem Mirai zopakovat úspěch svého hybridního automobilu Prius, který kombinuje benzinový pohon s elektrickým.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů