Tohle je první produkční Tesla Model 3. Elon Musk auto dostal k narozeninám

Our theme
Daniel Fuglevič, Dominik Valášek | 09.07.2017
dalších 7 fotek
Tesla Model 3. | foto: twitter.com
Spuštění výroby již třetího modelu v nabídce automobilky Tesla bylo každým dnem na spadnutí. Původní plány sice hovořily o zahájení produkce v pátek, nakonec se ale Model 3 trochu zpozdil.
Vůbec první Model 3 totiž sjel z výrobní linky v americkém Fremontu dnes ráno našeho času. Po finální kontrole měl vůz původně dostat člen představenstva značky Ira Ehrenpreis, ten ovšem auto obratem věnoval Elonu Muskovi k jeho 46. narozeninám.  

Ehrenpreis si tak počká na druhý vyrobený kus. Musk již dříve oznámil, že první exempláře Modelu 3 budou výhradně určeny pro členy a zaměstnance automobilky pro hladší průběh testování a oprav případných nedostatků.

Tesla tak chce lépe zajistit bezproblémovost své novinky. Není tomu tak dávno, co velká část zákazníků negativně komentovala praktiky značky, která problémy řešila za pochodu a majitelé vozů si připadali jako pokusní králíci. Kolik aut nakonec zůstane v rukou automobilky, zatím není jasné, prvních 30 kusů má být každopádně dodáno již do 28. července. Mezi nimi už budou zřejmě i elektromobily pro zákazníky.

První stovka vozů by měla mít své majitele v srpnu, přičemž Tesla plánuje zvýšit produkci do září na celých 1500 aut. Vyhlídkou je pak každoroční výroba až půl milionu kusů Modelu 3.

Zákazníci Modelu 3 dostanou prakticky totéž, co u většího a dražšího Modelu S, nicméně v menším a zjednodušeném balení. Jistou dávku kontroverze způsobil vůz třeba absencí jakéhokoliv přístrojového štítu před řidičem. Kompletně všechny informace podávané řidiči i pasažérům obstará pouze velký dotykový displej v prostřední části palubní desky.

Specifikace nejsou v tuto chvíli známé, ale podle všeho má i nejslabší verze zdolat stovku za přibližně šest sekund a ujede v kombinovaném cyklu kolem 350 kilometrů na jediné nabití. 

Pro Teslu je spuštění výroby Modelu 3 klíčovou událostí, nicméně samotná automobilka se nenachází zrovna v dobré kondici. Ceny jejich akcií neustále klesají a podle analytiků nejsou vyhlídky zrovna nejlepší. Uvidí se tedy, jak Tesle nakonec vyjdou prodeje a samotné naplnění výroby Modelu 3.

Ten by měl být prvním "masovým" vozem značky Tesla. Vozidlo bude k dispozici se základní cenou 35 tisíc dolarů (bezmála 800 tisíc korun), což je téměř polovina částky, kterou dá zákazník za dosud nejlevnější model Tesly.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů