Karoq versus Elroq: Srovnání parametrů a výbav dvou podobně velkých Škodovek

Our theme
Radek Pecák | 04.10.2024
dalších 22 fotek
Škoda Elroq | foto: Se svolením Škoda Auto
Od samého počátku byl při vývoji nový model automobilky Škoda koncipován jako elektrický Karoq. Z posledních dvou slov v předcházející větě byl ostatně odvozen název El-roq. Přimo se tedy nabízí porovnání obou vozů, mezi kterými zanedlouho budou moci zákazníci v autosalonech dealerů mladoboleslavské automobilky volit. A navrch přidáváme ještě rychlé srovnání s některými přímými konkurenty Elroqu od jiných automobilek.
Škoda Karoq je čistokrevný vůz se spalovacími motory. Dokonce se nenabízí ani v plně hybridní či plug-in hybridní variantě. Oproti tomu nejnovější model v nabídce značky Škoda Elroq je výhradně elektrický. To jsou dva nejdůležitější rozdíly. V dalších odstavcích píšeme o nejdůležitějších odlišnostech a shodách obou vozů:

Shody
Oba vozy mají tvary, které je jasně řadí do kategorie středních rodinných SUV. To je v současnosti přinejmenším na našem území ten vůbec nejdůležitější segment trhu.

Velmi blízké jsou si vnějšími rozměry, byť Elroq je skoro o deset centimetrů delší (4488 milimetrů oproti 4390 u Karoqu). Velmi podobný je také vnitřní prostor, o čemž svědčí objemy zavazadlového prostoru u obou vozů. Karoq nabízí 479, Elroq přesně 470.

Škoda Karoq, zdroj: Se svolením Škoda Auto


Ani z hlediska výčtu prvků základní výbavy nejsou moc velké rozdíly. V obou vozech naleznete samozřejmě elektrické stahování všech oken, bezklíčkové startování, obsáhlou sadu bezpečnostních asistenčních systémů, oba také jezdí na kolech z lehké slitiny.

Karoq má navíc například dvouzónovou klimatizaci (Elroq poskytuje v základní výbavě jen jednozónovou) a loketní opěrku i na zadních sedačkách. Elroq zase parkovací kameru, větší multimediální displej nebo asistenta pro upozorňování na vozidla v mrtvém úhlu. Oba vozy lze získat s pohonem kol na obou nápravách.

Rozdíly
1) Ceny: Elektromobily jsou obecně považovány za auta, která jsou dražší než srovnatelně velké a vybavené spalovací osobní vozy. V případě Elroqu to sice platí též, ovšem cenový odskok už není tak velký. Nejlevnější Karoq podle běžného ceníku automobilky s doporučenými cenami stojí u tuzemských dealerů 715 900 Kč, Elroq přesně 799 000 Kč. Pokud ale srovnáme Karoq 1,5 TSI s převodovkou DSG, což je logické, neboť elektromobil má rovněž samočinnou převodovku, pak je rozdíl mezi cenovkami 799 000 a 765 900 už jen 33 100 Kč.

2) Výkonové parametry: Karoq je i se základní motorizací výrazně rychlejší z hlediska maximální rychlosti. Na německé dálnici se s ním lze přesouvat až tempem 210 kilometrů v hodině. Elroq přestává zrychlovat po dosažení limitu 160 kilometrů v hodině. Ovšem hodnota zrychlení je u obou vozů naprosto totožná - 9 sekund.

3) Dojezd: Elroq se základní kapacitou baterie 52 kWh ujede bez průběžného dobíjení 370 kilometrů. Karoq, který má padesátilitrovou nádrž a normovanou spotřebu 6,1 litru na sto kilometrů, může ujet skoro 820 kilometrů.

4) Náklady na energii k pohybu: Karoq musí vždy tankovat u veřejných čerpacích stanic, kde je nyní litr pětadevadesátioktanového benzínu v průměru k mání za 35,16 Kč. Ujetí stovky kilometrů tedy stojí 214 Kč, Elroq můžete nabíjet i z domácí zásuvky za cca 4,80 Kč za KWh. Sto ujetých kilometrů s oficiální hodnotou spotřeby 15,8 kWh na sto kilometrů přijde jen na 76 Kč. Na každém kilometru proto Elroq šetří uživateli na nákladech za palivo skoro korunu a čtyřicet haléřů.

A jak je na tom konkurence?
Nejlevnějším elektromobilem na českém trhu je v současné době Dacia Spring, která má oficiální cenu již od 419 900 Kč. Levnějšími než vstupní verze Elroqu je pak ještě třeba nový Citroën C3 nebo elektrický Fiat 500. To jsou ale přece jen o dost menší auta než Elroq. Jako přímého konkurenta bychomu už mohli brát MG 4, byť i tento čínský vůz je o dvacet centimetrů kratší. Má srovnatelně velkou baterii, kratší dojezd, pomalejší dobíjení, ale o padesát tisíc korun nižší cenovku.

S velmi podobnými cenovkami jako Elroq (rozdíly jsou maximálně v řádu stokorun) se prodávají aktuálně vozy Volkswagen ID.3 nebo kombi MG 5.

Třeba Hyundai Kona Electric nebo Volvo EX 30, přestože se i v jejich případě jedná auta s minimálně některými horšími parametry než má Elroq, už stojí o minimálně 96 000 Kč více.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů