Ruští studenti si postavili roadster. Pojmenovali ho Krym a plánují výrobu

Our theme
Redakce | 13.07.2016
Ruský roadster Krym. | foto: BMSTU
I když Rusko nepatří mezi velmoci ve výrobě sportovních aut, i tady mohou vzniknout zajímavé kousky. Roadster, který postavili studenti Moskevské státní technické univerzity N. E. Baumana, rozhodně interesantní je. A není to jen kvůli jeho provokativnímu jménu.
Tým vedený profesorem Dmitrijem Oniščenkem totiž dvoumístný kabriolet s plátěnou střechou pojmenoval kontroverzně (tedy minimálně z evropského pohledu) Krym...

Ale raději zpět k autu. Projekt sportovního roadsteru vznikl před necelými třemi roky. Cílem bylo vytvořit zajímavé sportovní auto s využitím výlučně ruských dílů. Proto Krym využívá techniku Lady Granta, což je v Rusku zřejmě nejrozšířenější vůz. Tato skutečnost pak samozřejmě pomohla k přijatelným nákladům na stavbu.

Ruský roadster Krym.


Výsledek několikaleté práce si konečně můžeme prohlédnout, tým se totiž pochlubil prvním exemplářem, který už je dokonce i na značkách.

Krym na délku měří 3848 milimetrů, široký je 1679 mm a vysoký 1195 mm. Rozvor pak dosahuje 2470 mm. Pod kapotou se ukrývá 1,6litrový benzinový motor z Lady, který na zadní kola posílá 140 koní a 175 Nm točivého momentu.

Ruský roadster Krym.



Vzhledem k nízké hmotnosti okolo 900 kilogramů nepřekvapí, že stroj z klidu na stovku zrychlí za 8,6 sekundy a umí jet až 220 km/h.

Tým nyní hledá investory, kteří by mu pomohli rozjet malosériovou výrobu. Pokud se to povede, měly by se první exempláře objevit na silnicích v roce 2018. A nemuselo bych jich být málo, lidé stojící za projektem totiž slibují zajímavou cenu.

Ruský roadster Krym.


Krym chtějí prodávat za částku okolo 650 000 rublů, což je v přepočtu asi 250 tisíc korun.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů