První elektrické Porsche má jméno. Taycan by měl být levnější, než byste čekali

Our theme
Stanislav Švarc | 08.06.2018
dalších 10 fotek
Porsche Mission E. | foto: Porsche
Že Porsche chystá svoje první plně elektrické auto, není už dávno tajemství. Tradiční výrobce sportovních aut to nejprve naznačil v roce 2015 představením konceptu Mission E a letos vše potvrdil uvedením studie Mission E Cross Turismo. Dnes, v den, kdy automobilka Porsche slaví svoje 70. narozeniny, jsme se přímo v centrále značky v německém Stuttgartu dozvědeli další informace. Třeba jméno produkční verze.
První elektrické Porsche nakonec ponese označení Taycan. 

Německá automobilka tuhle novinku oznámila dnes, během zvláštního večera ve svém muzeu v Zuffenhausenu, který byl věnován oslavě 70 let značky Porsche. V této části Stuttgartu, kde vznikají modely 911 a 718, se bude rodit také první elektrické Porsche.

Automobilka kvůli tomu výrazně rozšiřuje svoje výrobní prostory a mění podobu areálu. V polovině příštího roku chce v nových halách začít se sérivou produkcí (aktuálně běží výroba vozidel pro ověření montáže a testování protoypů) a brzy plánuje vyrábět 20 tisíc exemplářů ročně. Mimochodem, rozpočet projektu Mission E činí 700 milionů eur, tedy asi 18 miliard korun.

A jaké první elektrické Porsche bude? Výrobce slibuje, že půjde o skutečné Porsche, nikoli jen o sportovní elektromobil. Vůz si má zachovat většinu prvků z konceptu Mission E (viz galerie), takže můžeme očekávat elegantně tvarovaný sedan se čtyřmístným interiérem, který se rozměry zařadí mezi 911 a Panameru.

I schopnosti by měly být podobné studii. Jen pro připomenutí – Misson E oplýval dvojicí elektromotorů o souhrnném výkonu přes 600 koní (441 kW), z nuly na sto měl zrychlovat za 3,5 sekundy a baterie naskládané v podlahové platformě zaručovaly dojezd kolem 500 kilometrů.

V případě produkční varianty budou v autě umístěny baterie o celkové kapacitě okolo 90 kWh. Dodá je společnost LG. Pohonné ústrojí si Porsche vyrobí samo.

Zajímavé také je, že Porsche tvrdí, že životnost baterií se vyrovná běžné životnosti auta nebo spalovacího motoru. A slibuje také extrémně rychlé nabíjení, na 80 procent kapacity se prý lze dostat za 15 minut, ovšem při napětí 800 V. I s tím Porsche počítá.

Nabíjení ale pochopitelně bude umět pracovat i s menším napětím, počítá se také s indukčním nabíjením bez použití kabelů. 

Kromě sedanu v automobilce zvažují i další karosářské verze. Očekáváme přinejmenším "kombík" ve stylu zmíněného konceptu Mission E Cross Turismo z letošní Ženevy.

Zajímavé informace jsme dozvěděli také o ceně. Tu nám sice představitelé značky vyloženě neprozradili, naznačili však, že se bude podobat ceně Panamery. A ta u nás stojí nejméně 2 510 000 Kč.

Kromě toho prý zákazník, který teď zrovna má peníze na hybridní Panameru, si bude moci v pohodě dovolit i Taycan. Panamera 4 E-Hybrid stojí 3 020 000 Kč. Takže je zřejmé, v jaké cenové hladině se pohybujeme.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů