S vizáží žraloka chce Cupra Terramar útočit i na nové trhy: Premiéra nového SUV

Our theme
Radek Pecák | 03.09.2024
dalších 16 fotek
Cupra Terramar 2024. | foto: Se svolením automobilky Seat
Značka Cupra hraje čím dál větší roli ve strukturách španělské automobilky Seat. Postupně se od ní osamostatňuje a přidává do nabídky modely, které jsou k dostání výhradně s jejím logem. Kromě elektrických typů Born a Tavascan doplnuje její řadu SUV se spalovacími motory po velmi úspěšném Formentoru právě představený Terramar. Přinášíme informaci přímo z místa představení ve španělské Barceloně.
Od roku 2018, kdy se značka Cupra oficiálně představila světu, již prodala více než 650 000 vozů. Brzy bude mít v nabídce poměrně širokou škálu modelů.

Zatím poslední novinkou je rodinné SUV, které dostalo své jméno po legendárním závodním okruhu Terramar. Designéři značky opět tomuto vozu udělili poměrně agresivní a sportovní vizáž. Jasně tomu napovídá už pohled na čelní partii, která zcela nápadně připomíná žraloka.

I tento designový prvek si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii.Některé typické znaky již Cupra představila dříve na svých modelech. Například jde o světelný podpis ve formě tří trojúhelníků v hlavních světlometech. A také se samozřejmě nadále používá pro Cupru typická měděná barva. Tu najdeme třeba na prošívání sedadel a na rámečcích výdechů ventilace nebo na dveřních lištách.

To, že jde o auto zaměřené na sportovně smýšlejícího řidiče, dokládá například palubní deska natočená k jeho sedačce. Na druhou stranu má se jednat o dostatečně variabilní rodinné auto. Čehož dokladem jsou třeba posuvná zadní sedadla. Díky tomu pak může být objem zavazadlového prostoru až 602 litrů.

Je to rozhodně solidní hodnota, vzhledem k tomu, že Terramar na délku měří stále ještě poměrně kompaktních 4519 milimetrů. Vysoká je 1584 a široká 1863 milimetrů. Rozvor pak dosahuje 2681 milimetrů a zajišťuje solidní prostor i na druhé řadě sedaček. Jak jsem se osobně se svojí výškou 186 centimetrů mohl přesvědčit.

Cupra Terramar - představení nového SUV:
Světla promítnou symboly nebezpečí
Tomu, že Cupra chce s tímto vozem cílit rovněž na zákazníky, kteří uvažují o modelech prémiových značek, odpovídá také nabízená výbava. Například head-up displej, rychle reagující centrální displej s úhlopříčkou 12,9 palce, audiosystém Sennheiser s dvanácti reproduktory a řadu dalších zajímavých prvků.

Pro řidiče je nepochybně přínosná schopnost hlavních LED světlometů promítat na vozovku před automobil v případě potřeby různé varovné signály. Například ty, které ho upozorňují na blížící se práce na silnici, náledí, odstavené vozidlo a tak dále.

Cupra Terramar 2024., zdroj: Se svolením automobilky Seat


Terramar poskytne poměrně široké výkonové rozpětí svých pohonných agregátů. Na vstupní úrovní bude kola roztáčet přeplňovaná čtyřválcová zážehová patnáctistovka s výkonem 150 koní. Již dynamičtější svezení nabídnou dvoulitrové zážehové čtyřválce, kterým rovněž chutná benzín. Buď můžou být naladěny na výkon 204 nebo až 265 koní.

V takovém případě na karosérii najdeme kromě jiných označení také písmena VZ. Jde o zkratku španělského slova Veloz, jehož význam je rychlý. Slabší z těchto dvoulitrů je spojen s pohonem všech kol.

Samozřejmostí pro všechny motorizace automatická dvoujsková převodovka. V souladu s dobou připravila Cupra také plug-in hybridní pohon pro svoji novinku. I ten bude ve dvou výkonových varianách. Levnější poskytne k využití 204, silnější 272 koňských sil.

Konstruktéři během prezentace slibovali, že oproti standardním rodinným SUV Cupra nabídne lepší řidičské zážitky. Například díky sportovnímu odpružení, které snižuje světlou výšku o deset milimetrů a třeba také elektrickému posilovači brzd. Ten má jednak rychlejší reakce a jednak umožňuje pracovat s rekuperací energie.

Navíc na kola těch nejvýkonnějších verzí (VZ a nejsilnější verze plug-in hybridu) může dostat šestipístkové třmeny a větší perforované kotouče od specializované firmy Akebono.

Základní cena Cupry Terramar je stanovena na 1 084 900 Kč.Točivý moment na vozovku budou přenášet kola ve velikostech od osmnácti do dvaceti palců.

A ještě zajímavost na závěr: Vzhledem k tomu, že se letošní ročník nejstaršího a nejprestižnějšího závodu jachtařů America Cup koná právě v Barceloně, stala se Cupra hlavním sponzorem. A navíc připravila i speciální limitovanou edici novinky Terramar. Dostala speciální šedivou barvu, exkluzivní černá kola a samozřejmě patřičné logo na prostředních sloupcích karosérie. Vznikne 1300 kusů a zájemci si budou moci vybrat ze dvou motorizací. Buď klasický spalovací VZ motor s 265 koňmi nebo plug-in hybrid nabízející k využití ještě o 7 ořů více.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů