Praha na dně žebříčku dopravní bezpečnosti. Průzkum odhalil její slabá místa

Our theme
Viola Procházková | 04.10.2024
Ve vnímání dopravní bezpečnosti Praha propadla. | foto: Freepik.com
Z průzkumu vnímání dopravní bezpečnosti si Praha odnesla tristní výsledky. Z 32 velkých evropských měst skončila v průzkumu Urban Road Safety Index (URSI) až na 27. místě, pouze 7 procent obyvatel se v hlavním městě cítí velmi bezpečně. Reálná nehodovost v metropoli přitom podle statistik rok od roku klesá. 
V ČLÁNKU NAJDETE
Z nejnovějšího průzkumu Urban Road Safety Index (URSI) společnosti Cyclomedia, jehož patronem je v České republice organizace BESIP, by mohly vzejít užitečné podněty pro pražské úřady.

V 32 evropských metropolích proběhlo mezi obyvateli šetření, jak vnímají bezpečnost dopravy ve svém městě a jaké úpravy by případně pomohly současný stav zlepšit.

Pro Prahu nelichotivý výsledek průzkumu
Pro Prahu výzkum nedopadl právě lichotivě - velmi bezpečně se zde cítí pouhých 7 procent respondentů, průměrně bezpečně 53 procent. V nebezpečí si pak připadá 40 procent dotázaných. První tři příčky obsadily estonský Tallinn, aragonská Zaragoza a finské Helsinky, na samém chvostu se naopak umístila italská města Milano a Řím a řecké Atény.

„Jedním z hlavních problémů Prahy je vysoká míra automobilizace, která je například proti Vídni či Berlínu dvojnásobná,” komentuje výsledky Oldřich Kassl, pražský koordinátor organizace BESIP.

„V roce 2023 se počet automobilů v Praze zvýšil o 43 975, čímž celkový počet registrovaných vozidel překročil hranici 1,3 milionu. Takový nárůst vytváří značný tlak na dopravní infrastrukturu a zvyšuje riziko nehod. Pokud chceme zlepšit vnímání bezpečnosti v našem městě, musíme se však zaměřit nejen na zlepšení dopravní infrastruktury, ale i na změnu postojů a chování všech účastníků silničního provozu.“

Praze pomůže lepší značení i osvětlení
Přestože byl průzkum založen na ryze subjektivním vnímání, mohl by příslušným úřadům poskytnout podnětné nápady na zlepšení. Nejvíce Pražanů (55 %) se domnívá, že by bylo vhodné zlepšit oddělení jednotlivých druhů dopravy, jako jsou jízdní pruhy pro cyklisty, autobusy a tramvaje. 42 % obyvatel uvádí, že by město mělo zaměřit pozornost na jasnější značení křižovatek, což by pomohlo snížit zmatek a zlepšit plynulost dopravy, zejména na frekventovaných místech.

Výmluvným příkladem je například křižovatka na pražském náměstí I.P. Pavlova, která se pyšní titulem nejrizikovější křižovatka v České republice a příčinou je kromě intenzivního provozu právě složité řešení dopravní situace. Mapu dalších rizikových míst na českých silnicích najdete na webu Portál nehod.

Až 39 % respondentů považuje za důležité zlepšit značení silnic, včetně čar a značek přednosti, dalším krokem by mělo být zlepšení cyklistických tras, které navrhuje 29 % obyvatel. Dalších 19 % obyvatel uvádí, že by bylo vhodné zaměřit se na zlepšení osvětlení na silnicích, což by zvýšilo bezpečnost zejména v nočních hodinách.

K otázce plošného snížení maximální povolené rychlosti na 30 km v hodině se však Pražané kupodivu staví zamítavě - 60 procent respondentů s podobným opatřením nesouhlasí.

Reálná nehodovost v Praze klesá
Navzdory pocitům ohrožení, s nimiž se obyvatelé Prahy netají, dopravních nehod v hlavním městě ubývá. Dle statistik společnosti Datafriends za poslední rok došlo k 14 033 nehodám, což je pokles o téměř 12 % (11,85 %) oproti roku předešlému (15 920 nehod). Klesající tendence je patrná už od roku 2017, kdy došlo ke 23 130 nehodám.

Podle policie mají na snižování počtu dopravních nehod podíl například neustále se zdokonalující bezpečnostní prvky samotných vozidel, dále pak vylepšování dopravního prostoru, mezi něž patří lepší osvětlení přechodů nebo rušení reklamních tabulí, které i u silnic rozptylují pozornost řidičů.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů