Nová velká Dacia, spousta elektromobilů: Co se chystá na autosalon Paříž

Our theme
Radek Pecák | 05.10.2024
dalších 5 fotek
Detail spodní části karosérie nového Renaultu 4 | foto: Se svolením Renault
Již za dva týdny bude v plném běhu letošní ročník pařížského autosalonu. Oproti minulým několika ročníkům zde bude přece jen větší množství vystavujících automobilek, byť staré dobré časy se přece jen ještě nevrátily. Největší část novinek bude mít pochopitelně elektrický pohon.
Opravdu výkladní skříní francouzského automobilového průmyslu se má stát letošní ročník pařížského Autosalonu. Všechny tři hlavní automobilky této země, tedy Citroën, Peugeot a Renault chystají na pódia ve svých stáncích množství světových premiér.

Konkrétně Citroën poprvé na veřejnosti ukáže novou generaci svého SUV C3 Aircross. Stejně jako další modely v nabídce této značky (a stejně tak i dalších začleněných co koncernu Stellantis) bude dávat zákazníkům na výběr, zda se rozhodnou pro čistě elektrickou verzi nebo nadále pro tu se spalovacím a mírně elektrifikovaným pohonným ústrojím.

Vůz Citroën C3 Aircross je jako jeden z mála již odtajněný. Jeho fotografie jsou v naší galerii.Navíc tu tato značka představí podobu a technická data modernizovaných provedení vozů C4 a C4 X. Spoustu otázek pak určitě vyvolá koncept budoucího vozu.

Peugeot se už před zahájením v tiskové zprávě pochlubil, že právě v Paříži zkompletuje nabídku celkem 12 modelových řad, které můžou být k mání i s elektrickým pohonem. Tím vozem, který zatím zbýval, je Peugeot e-408. Dále budou v expozici značky se lví hlavou vystaveny verze Long range elektromobilů e-3008 a e-5008.

Nový Renault 4
Kromě těchto produktových novinek Peugeot vystaví i koncepční vůz Peugeot Inception a závodní speciál Peugeot 9X8.

Renault bude lákat hlavně na premiéru vozu s označením Renault 4. Tento elektromobil navazuje na charakter celosvětově oblíbeného rodinného stejnojmenného modelu ze šedesátých let. Ze zatím zveřejněných detailů je zřejmé, že nabídne opět shrnovací plátěnou střechou, svislé světlomety v duchu předchůdce a jako vůbec první vůz Renaultu osvětlené logo na přídi.

Zadní partie Renaultu 4, zdroj: Se svolením Renault


Značka Dacia, která je součástí uskupení Renault zase vystaví svůj zatím největší vůz Bigster. Hodně lidí si určitě bude chtít vyfotografovat prototyp Sandrider, který se od roku 2025 zúčastní Rallye Dakar a World Rally-Raid Championship.

A sportovní odnož Renaultu – Alpine- představí své elektrické SUV A 290. Nepochybně dechberoucí bude koncept budoucího sporťáku.

Po letech se do hal pařížského výstaviště vrátí také některé značky koncernu Volkswagen. Třeba Škoda ukáže čerstvě odtajněný vůz Elroq, Volkswagen zase v těchto dnech ještě utajované velké rodinné SUV Tayronu. První z těchto zmiňovaných vozů je čistým elektromobilem, druhý se bude prodávat většinou s klasickými spalovacími motory.

Vstup za 450 Kč
Ohlášeno je dále třeba také představení sportovní verze britského Mini Cooperu. Aktivní budou určitě čínské značky. Mezi nimi třeba Leapmotor, který je ovšem ve vlastnictví Peugeotu a dokonce v Polsku bude vyrábět jeden ze svých malých a levných elektromobilů.

Autosalon v termínu 14. - 20. říjen se i letos bude konat na výstavišti Porte de Versailles, který je snadno dostupný městskou hromadnou dopravou. Přímo před hlavní branou jsou zastávky metra i tramvaje.

Otevřeno bude od úterka do pátku od 9.30 do 20 hodin. V sobotu se pak otevírací doba prodlouží na interval mezi 9. a 22. hodinou, v neděli naopak zkrátí na čas mezi 9. a 18.30.

Vstupenka pro dospělého návštěvníka přijde ve všední dny na 18 eur, o víkendu podraží na 22 eur. Ušetřit lze při koupi vstupenky na večerní hodiny.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů