Jaká auta jsou nejspolehlivější? Z výsledků studií vyčnívá jedna značka

Our theme
Dominik Valášek | 25.06.2024
dalších 13 fotek
Toyota Camry | foto: Se svolením Toyota
Odvěká otázka zní – jaká je nejspolehlivější značka aut? Jaké auto si máme koupit, abychom minimalizovali pravděpodobnost, že nás vůz někde „nechá ve štychu“? Po spolehlivém autu většinou chceme, aby se servisní náklady na něj nikdy nevyšplhaly příliš vysoko, a abychom mohli říci, že tohle je auto, které skutečně vydrží dekády. Pokud zapátráme v nekonečném množství studií, dat a uživatelských zkušeností, zdá se, že skutečně nalezneme jednu konkrétní odpověď – Toyota, potažmo její luxusní dceřiná značka Lexus.
V ČLÁNKU NAJDETE
Toyota jako celosvětově uznávaný vítěz
Auta se spolehlivým hybridním pohonem
Pick-up Hilux jako nezničitelné auto
Každý rok vyjde řada studií, které se zabývají spolehlivostí aut. Každá má svůj přínos, ovšem každou je také potřeba brát s určitou rezervou neboť data, na kterých se studie zakládají, nejsou nikdy zcela perfektní a kompletní.

Studie Consumer Report nebo J.D. Power se zabývají přímou odezvou vlastníků aut, která nemusí být vždy přesná.

Německá studie TÜV Report zase bere v potaz data o závadách z německých technických kontrol, takže zde mezi mladými vozy vystřelují na přední příčky prémiová auta, s nimiž se často jezdí na servisní kontroly.

Starší ročníky těch samých modelů se potom často propadají do průměru či podprůměru – hodně záleží na hodnotě auta na sekundárním trhu a na tom, jak dlouho vůz setrvává v servisním plánu výrobce. I proto je často vysoko hodnocenou značkou Porsche – jde o vozy, které si uchovávají vysokou zůstatkovou hodnotu, a tak se i druhým a třetím majitelům pořád vyplatí jezdit do autorizovaných servisů, kupovat originální díly a úzkostlivě dodržovat servisní plán.

Toyota jako celosvětově uznávaný vítěz
Na studie spolehlivosti je tedy potřeba nahlížet komplexně, číst do určité míry mezi řádky a srovnávat výsledky napříč zdroji dat. A pokud to uděláme, vzejde nám jeden celosvětově uznávaný vítěz – Toyota.

Toyota je spolu s Lexusem, tedy luxusně zaměřenou dceřinou značkou, zpravidla absolutním vítězem amerických studií. V těch evropských mezi novějšími auty často zaostává za německou produkcí z důvodů, které byly řečeny výše, ale jakmile se věk pozorovaných vozů zvýší, Toyota se opět dere dopředu.

Lexus LM 350h - luxus, jaký neznáme:
Toyotaje prostě univerzálně vnímána jako mimořádně spolehlivá značka, některé modely a motorizace jsou potom uznávány jako vůbec nejspolehlivější auta, která si můžete koupit.

Auta se spolehlivým hybridním pohonem
Řeč je třeba o hybridním pohonu Hybrid Synergy Drive (HSD) od Toyoty. Ten odstartoval svoje působení v první generaci modelu Prius a dnes jej seženete vevětšině nových Toyot a Lexusů.

Z pohledu inženýrství jde o bezmála geniální pohon, v němž se síla spalovacího motoru a elektromotoru přenáší skrze planetovou převodovku v principu velmi jednoduchým způsobem, který nevyžaduje žádné řazení převodů nebo spojku. Hybridní systém Toyoty je tak uznáván jako jeden z nejspolehlivějších pohonů osobních aut, který nemá problém zdolat extrémní nájezdy jen se základní údržbou.

Faktem je, že i Toyota, stejně jako každá automobilka, měla svá „slabá místa“. Byly tu třeba nesmírně problematické naftové motory řad D-4D a D-CAT, spjaté s modelovou řadou Avensis. Jedná se však o velmi ojedinělé případy, které byly vždy vyváženy vysokou spolehlivostí ostatních typů a motorů.

Pick-up Hilux jako nezničitelné auto
Spolehlivost Toyoty se stala dokonce součástí popkultury – vzpomeňme na Jeremyho Clarksona, který o pick-upu Hilux mluvil jako o nezničitelném autě. A o značce jako takové prohlásil, že její „největší nevýhodou je, že je tak moc spolehlivá, že s ní budete muset najezdit strašné množství kilometrů“.

Shrnuto podtrženo, pokud hledáte mimořádně spolehlivé auto, které vás bude bez zádrhelu vozit po mnoho a mnoho let, Toyoty a Lexusy – zejména ty s hybridním pohonem – se podle statistik a zkušeností jeví jako sázka na jistotu. Je ovšem potřeba připomenout, že spolehlivost značky a jejích modelů není samospásná. Žádné auto z principu nemůže být spolehlivé, pokud mu nedopřejete adekvátní kvalitní servis a péči.
Article rating
4.6 from 5 (92%)
Rated: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů