Konec vyšetřování. Za první smrtelnou nehodu s Autopilotem může i Tesla

Our theme
Jan Zajíc | 14.09.2017
dalších 5 fotek
První fatální nehoda Tesly s Autopilotem. | foto: Florida Highway Patrol
Je to už přes rok, ale možná si vzpomínáte. Na jaře loňského roku obletěla svět zpráva o tragické nehodě čtyřicetiletého amerického řidiče, který zahynul za volantem Tesly s aktivovaným Autopilotem. Událost následně vyšetřoval americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB).
A právě ten nyní zveřejnil dlouho očekávané závěry vyšetřování. Vraťme se ale ještě zpět ke zmíněné nehodě a připomeňme si okolnosti události, k níž došlo v květnu loňského roku.

Za volantem Tesly seděl Joshua Brown, čtyřicetiletý majitel technologické společnosti z Ohia, který v tu chvíli využíval asistenční systému semiautonomního řízení - ten Tesla označuje jako Autopilota.

Šofér přitom jel rychlostí 119 kilometrů v hodině v úseku, kde byla nejvyšší povolená rychlost 105 kilometrů v hodině. To ale hlavní problém nebyl. Mnohem zásadnější roli hrál fakt, že narazil do kamionu, jehož řidič z protisměru na křižovatce odbočoval doleva. Autopilot v Tesle však na tuto skutečnost nezareagoval. Stejně jako Brown.

Podle dřívějších informací bylo důvodem "selhání" systému ostré sluneční světlo, kvůli němuž Autopilot nezaregistroval bílý bok kamionu. Právě do něj následně Tesla nabourala. Brown na následky nehody zemřel, řidič kamionu si neodnesl žádné významnější zranění.

Vyšetřování nehody pak ukázalo, že Brown či Autopilot měli nejméně 10 sekund na to, aby na nákladní vůz zareagovali. Nestalo se. Kromě toho vyšetřovatelé zjistili, že Brown se spoléhal na samočinné řízení úmyslně, během 37 minut jízdy, které bouračce předcházely, měl totiž ruce na volantu dohromady pouhých 25 sekund.

První fatální nehoda Tesly s Autopilotem.


Jinými slovy, řidič s velkou pravděpodobností položil ruce na volant vždy jen na chvílí a jen proto, aby obešel akustické varování Autopilota, který vždy po nějaké době šoféra upozorňuje, že se má chopit řízení.

I z toho důvodu NTSB konstatoval, že za nehodu nese částečnou odpovědnost i Tesla. Autopilot sice podle úřadu fungoval tak, jak byl navržen, ale v danou chvíli jeho aktivace neměla být možná. "Tesla řidiči dovolila použít systém i v prostředí, pro který nebyl vyvinut systém a dala tak řidiči prostor, aby se zaměřil na něco jiného, než je řízení," uvádí se v závěrech vyšetřování.

Největší vinu na tragické nehodě ale podle úřadu mají podle očekávání oba řidiči - tedy jak Brown, který se evidentně nevěnoval řízení a okolnímu provozu, tak šofér kamionu, jenž při odbočování vlevo nedal elektromobilu přednost.

Tesla na výsledky vyšetřování zaregovala prohlášením, že bezpečnost je pro stále na prvním místě a že neustále pracuje na vylepšení svého Autopilota. A že i nadále poučuje zákazníky, že tento systém nepředstavuje plně automatické řízení.

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů