Škoda Octavia WRC: Od průšvihu v Monte Carlu až na stupně vítězů v Keni

Our theme
Radek Pecák | 06.10.2024
dalších 7 fotek
Škoda Octavia WRC | foto: Se svolením Škoda Auto
Právě před čtvrtstoletím začínala éra Škody Octavia WRC v rámci továrního týmu Škoda Motorsport. Na vítězství v soutěži seriálu Mistrovství světa vůz nikdy nedosáhl, přesto se výrazně zapsal do historie rallye. Třeba díky spektakulární havárii Romana Kresty na Rallye Monte Carlo v roce 2002.
V ČLÁNKU NAJDETE
S odstupem času lze říct, že vytvořit z modelu Octavia první novodobé generaci speciál pro kategorii World Rally Car (WRC) nebylo úplně šťastné rozhodnutí.

V knize Petra Dufka Škoda Motorsport - 120 let na závodních tratích na to vzpomíná tehdejší šéf týmu Škoda Motorsport Pavel Janeba.

„Tehdy byl zájem na tom, aby se rozšířil počet automobilek, které se budou účastnit závodění v kategorii WRC, která měla od roku 1997 nové předpisy. Začali jsme přemýšlet, že bychom to mohli zkusit. Bláhově jsem si tenkrát myslel, že se čtyřkolkou nebude problém, když ve spolupráci s Prodrivem zvládneme elektronicky řízené diferenciály,“ říká.

Na to, jak Octavia WRC vypadala zvenčí i zevnitř a pod kapotou, se můžete podívat do naší fotogalerie.Hned ale dodává: „Faktem je, že Octavia k tomu nebyla vhodná. V té době ale nebylo k dispozici jiné auto," dodává. Zásadním problémem bylo hlavně to, že Octavia byla příliš velké auto. Na klikatých a úzkých silničkách byly konkurenční speciály značek Ford, Toyota, Subaru či Seat prostě rychlejší. Přesto zejména v těžkých podmínkách nebyla Octavia bez šancí.

Neslavný moment z historie Octavie WRC:
V roce 1998 se auto vyvíjelo. Velký podíl na vývoji měl německý špičkový jezdec Armin Schwarz.

„Vždy to bylo trochu přetáčivé auto, ale nebylo záludné. Ničím člověka netrápilo, bylo jednoduché a příjemné na ovládání. Celkové nastavení, od podvozku, přes karoserii až po řízení, bylo skvělé. OCTAVIA WRC se prostě řídila fantasticky. Svou sílu navíc ukazovala hlavně v těžkých podmínkách a za to jsem ji měl vždycky rád,“ popisuje Schwarz vlastnosti vozu, za jehož volantem v barvách týmu ŠKODA strávil celkem tři sezony – 1999, 2000 a 2001,“ vzpomínal na tento vůz po letech.

Fiasko v Monte Carlu
První start Octavie WRC byl naplánován na leden 1999. Tedy na slavné Monte Carlo. Auto ale nebylo, zejména na tak těžkou, soutěž ještě připraveno. Pro ilustraci opět citace opět z knihy Petra Dufka: „Auta se dodělávala na poslední chvíli. Převodovky se smontovaly v Anglii přes Silvestra. Auta se vezla do Monte Carla bez motorů, které za nimi vyrazily z Německa. Jiří Kotek přivezl některé karbonové díly, které ještě dosychaly na sedačkách v autě. Všechno se dávalo dohromady v dílně prodejce Škoda v Nice...“

Je tedy logické, že místo úspěchu se dostavila blamáž. Schwarzovi vytekl olej ze spojky a ani nebyl schopen vyjet na startovní rampu, Pavel Sibera, který byl pilotem druhého vozu, sice odstartoval, ale kvůli poruše posilovače řízení skončil již na první rychlostní zkoušce.

V dalších soutěžích ročníku 1999 Škody buď vůbec nestartovaly nebo nedojely do cíle vinou poruch. Poprvé byly na cílové rampě v Řecku na Rally Acropolis. Ovšem dosažené dvanácté a třinácté místo v absolutní klasifikaci se určitě nedá považovat za slavný výsledek.

Zde pohled na kompletně vybavenou palubní desku, zdroj: Se svolením Škoda Auto


Nejlepšího výsledku v oné sezóně dosáhla Octavia WRC v samotném závěru sezóny - na Britské rallye. Paradoxně si ho připsal jezdec, který do té doby neměl s tímto speciálem žádné zkušenosti. Byl to belgický závodník Bruno Thiry. Pamětníci vzpomínají, že mu stačily pouze dva dny testování, aby si auto nastavil podle vlastních představ. „Jsem skutečně mile překvapen ovladatelností auta. Obtížně zvládá komplikované zatáčkovité pasáže, ale jinak jsem nadmíru spokojen,“ říkal už v průběhu soutěže, v níž nakonec obsadil čtvrtou pozici.

V sezóně 2000 už poruch bylo méně a příbývalo umístění v první desítce. Třeba Schwarz bral sedmou pozici v Monte Carlu, stejnou příčku obsadil v Keni a v Portugalsku. V Řecku už mu ke stupňům vítězů chybělo poměrně málo. V cíli byl pátý.

Africký žár utavil bronz
V polovině druhé závodní sezóny Octavia WRC byla nasazena vylepšení v rámci evolučního vývoje. Hlavní část pohonného systému, tedy čtyřválcový dvoulitrový přeplňovaný zážehový agregát s pětiventilovou technikou a výkonem 300 koní zůstal zachován.

Ovšem změnil s vzhled kvůli přizpůsobení přídě modernizovanému provedení běžné silniční Octavie. Na první pohled viditelnou úpravou bylo také nové zadní křídlo. Díky němu se snížil aerodynamický odpor ve vyšších rychlostech. Pod povrchem bylo nasazeno větší turbodmychadlo a s tím souvisely také změny na výfukovém systému.

Na Rally Monte Carlo v lednu 2001 se už i díky této modernizaci Octaviím dařilo ještě lépe než v předcházejícím ročníku. Dva vozy obsadily bodovaná umístění. Na čtvrté příčce se umístil Armin Schwarz, na páté pak Bruno Thiry.

Vrchol celé kariíéry Octavie WRC přišel na keňské Safari Rally. Jezdí se tam v pekelném horku, zkoušky jsou extrémně dlouhé a tratě příšerně rozbité. Hned první rychlostní zkouška měřil neuvěřitelných 117 kilometrů. A Armin Schwarz ji vyhrál.

„Chtěli jsme soupeře prostě utahat. Tlačili jsme na pilu, aby i ostatní museli zrychlit. A když viděli, jak rychlá OCTAVIA WRC dokáže být, tak to také udělali. Jenže když v Keni jedete rychleji, než chcete, je velká šance, že rozbijete auto. Přesně to se také mnoha týmům stalo. To byla součást našeho plánu. I když už jsme pak nevyhrávali jednotlivé zkoušky, povedlo se nám nastavit pro nás výhodné tempo,“ vypráví Schwarz.

V cíli z toho bylo třetí místo - jediné v za celou působení týmu Škoda Motorsport ve WRC. Na solidní umístění měl zaděláno také Thiry. Jenže ten nakonec havaroval v důsledku vyčerpání. Po velkou část soutěže mu totiž nefungoval posilovač řízení.

Octavia WRC pak soutěžila ještě v celé sezóně 2002 a v polovině té následující. Ovšem za volanty už se střídali jiní jezdci a konkurence byla stále rychlejší. A tak jediným výraznějším úspěchem byla pátá a šestá pozice jezdců Toniho Gardemeistera a Kennetha Ericossona na argentiské rallye v květnu 2002 a opět pátá příčka na Rally Nový Zéland o rok později.

Pak už přišel čas nového speciálu - Fabie WRC.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů