Repliky historických autíček pro zámek Stránov vyjely ze mšenské rodinné dílny

Our theme
Petra Špitálská | 27.07.2024
dalších 6 fotek
Testovací jezdec. | foto: se svolením Popiko
Na zámku Stránov na Mladoboleslavsku si malí návštěvníci mohou hrát s replikami sto let starých autíček, která vyrobila mšenská rodinná dílna Popiko. Původní hračky, dřevěná Škoda Sentinel s vlekem a větší auto inspirované zřejmě vozem Laurin a Klement 550 MS, jsou nyní k vidění v zámeckých sbírkách. Ve mšenské dílně vonící dřevem vznikají třeba i stavebnice hmyzích domečků a ptačích budek nebo krmítka a zázemí pro veverky.
Popiko je malá rodinná dílna ze Mšena na Kokořínsku, která tvoří pro děti a přírodu. Manželé Zuzka a Jirka Říhovi nejdříve vymýšleli, jak zabavit své malé syny Toncka a Vincka, jak je naučit pracovat se dřevem a zamilovat si přírodu kolem nich.

„A bylo tu Popiko - nejen jedno z prvních slov, které si stále žvatlal tehdy tříletý Toník, ale i tvůrčí dílna, která se snaží dělat radost i dalším dětem, jejich rodičům i všem milovníkům přírody,“ říkají o místě, kde vyrábějí především stavebnice hmyzích domečků a ptačích budek, na jejichž sestavení se s rodiči mohou podílet i děti, domečky pro veverky, krmítka pro ptáčky nebo dětské učící věže se zvířátky.

Pod jejich rukama ale občas vznikají i trochu jiná díla. Příkladem jsou třeba dvě repliky historických autíček, s nimiž si na začátku dvacátých let minulého století hrál vnuk prezidenta Škodových závodů Josefa Šimonka. Právě od svého dědy nejspíš malý Mireček dřevěná auta tenkrát dostal.

Se dřevěnou Škodou Sentinel s vlekem a větším autem inspirovaným zřejmě vozem Laurin a Klement 550 MS si pak na zámku Stránov na Boleslavsku hrál i jeho syn Jaromír a později i vnučka Zuzana. Ta dnes se svým manželem Tomášem spravuje majetek svého prapradědečka Josefa, hrad Housku a zámky Lobeč i Stránov, kde se děti nyní setkávají s replikami Mirečkových autíček.

Zámek Stránov
• o prázdninách je otevřen od úterý do neděle od 10 do 17 hodin, v září a v říjnu o víkendech od 10 do 16 hodin
• původně gotický hrad z 15. století, dnešní romantický vzhled získal zámek při novorenesanční přestavbě na konci 19. století
• zámek v roce 1917 koupil prezident Škodových závodů a senátor Josef Šimonek, který tam s rodinou žil až do roku 1950, po znárodnění byl zámek využíván jako dětský domov
• od roku 2003 je Stránov opět v rukou rodu Šimonků, o rok později byl poprvé ve své historii zpřístupněn veřejnosti
• prohlídky zahrnují sál s gotickou kaplí, zrekonstruované interiéry s replikami historického nábytku, sbírku motýlů a brouků, sbírku historických kočárků a panenek, gotickou věž s vyhlídkou
Article rating
5.0 from 5 (100%)
Rated: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů