Ferrari chystá odvážný krok, chce vyrábět víc aut. Na úkor exkluzivity

Our theme
Redakce | 19.10.2015
Ferrari 488 GTB. | foto: Ferrari
Italská automobilka Ferrari chce zareagovat na rostoucí poptávku a do roku 2019 zvýší produkci aut o 30 procent. Místo 7000 tak bude vyrábět 9000 vozů ročně.
Na první pohled na této zprávě není nic zvláštního, naopak, zdá se, že jde o logický a pro automobilku pozitivní krok. Jenže to by nesmělo jít právě o Ferrari.

Slavný italský výrobce si totiž vždy zakládal na exkluzivitě, kterou upřednostňoval před prodejními objemy. Bývalý šéf Luca di Montezemolo dokonce v posledních letech hlídal, aby roční produkce výrazně nepřekročila 7000 automobilů ročně. Přestože by Ferrari dokázalo postavit i prodat aut výrazně víc.

Jenže Luca di Montezemolo už v čele firmy z Maranella nestojí, loni v září na svůj post rezignoval. I proto teď Ferrari může dříve nemyslitelný krok učinit a zvýšit tím svoje příjmy i zisk - což se zrovna nyní hodí, automobilka totiž s částí akcií míří na newyorskou burzu.

Navýšení roční výroby zato nepotěší některé stávající majitele a sběratele, kteří vozy značky Ferrari vyhledávají právě i kvůli jejich mimořádné exkluzivitě, jedinečnosti a nedostupnosti. Vždyť některá ojetá Ferrari mají dokonce vyšší hodnotu, než když byla nová.

Samotná automobilka však tvrdí, že na vzácnosti jejích aut se toho mnoho nezmění. Ponechá prý vysoké ceny i dlouhé dodací lhůty a i nadále bude nabízet modely v různých limitovaných edicích, u nichž bude exkluzivita ještě výraznější.

Rostoucí zájem o vozy Ferrari se projevuje i v České republice, podle společnosti Scuderia Praha, což je oficiální zastoupení značky pro český trh, se u nás letos prodalo více než 20 vozů, zatímco loni jich touto dobou bylo jen 18. Do konce roku firma plánuje zákazníkům předat celkem 40 aut Ferrari.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů