Extrémní déšť na silnicích: jízda v hluboké kaluži je jako ve sněhu

Our theme
Miroslav Elsnic | 14.09.2024
Jizera v Bakově nad Jizerou v sobotu 14. září 2024 | foto: Deník/Michal Bílek
Extrémní počasí trápí od pátku většinu území České republiky. Na silnicích se řidiči setkávají s popadanými stromy, zaplavenými vozovkami a hlubokými kalužemi. Rada číslo jedna zní: pokud je to jen trochu možné, nevyjíždějte. "Když už musíte vyrazit, jeďte pomalu," vzkazuje všem řidičům mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Igor Sirota.
Vydatný déšť a silný vítr způsobil na mnoha místech povodně a s nimi spojené problémy v dopravě. Například silnici v brněnské městské části Židenice už v pátek odpoledne zaplavila voda, kterou hasiči museli odčerpávat.

Na mnoha místech se tvoří nebezpečné i několik centimetrů hluboké kaluže. Jízda v nich je stejná, jako když jede vůz po sněhu. „Prodlužuje se brzdná dráha, snáze dostanete smyk,“ upozornil Sirota. „Rozhodnutí projet obrovskou kaluž není známkou odvahy. Je to naopak. Většina řidičů nezná hranici brodivosti svého vozu. Snadno tak mohou v lagunách zůstat a způsobit další komplikace. Pokud to jde, je lepší se podjezdům, tunelům a podobným místům vyhnout,“ poznamenal mluvčí ÚAMK.

Pokud už se řidič rozhodne „jezero“ na silnici zdolat, měl by hlavně být pozorný, jet opatrně a hlavně pomalu. „Rozhodně se doporučuje do vody vjíždět takříkajíc krokem. Je to kvůli případnému rychlému zastavení. Dalším důvodem je možnost, že v případě rychlého vjetí do hlubší vody hrozí, že se voda dostane do sání motoru a auto nepojede,“ zdůvodnil Sirota.

Pokud vyrazíte v extrémním počasí na cestu, neměly by v autě nikdy chybět zásoby jídla a pití, ale také deka či zábava pro děti. „To vše pomůže v případě komplikací na cestě. Důležité je mít také dostatek paliva v nádrži a sledovat navigační systémy či upozornění v rádiu,“ poradil Sirota.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů