Do dražby jde Bondův Lotus Esprit, skutečná "autoponorka"

Our theme
Redakce | 01.07.2013
Bondův Lotus, který fungoval i jako ponorka, jde do dražby. | foto: Archiv
Londýn /VIDEO/ - Jedno z nejslavnějších aut série filmů o Jamesi Bondovi jde do dražby. Bílý Lotus Esprit, který si zahrál ve snímku "Špion, který mě miloval" je plně funkční a pohybuje se pod vodou. Tedy stejně jako v bondovce z roku 1977.
Lotus, který 8. až 9. září v londýnské dražbě nabídne společnost RM Auctions, je právě tím vozem, který se objevil ve slavné podvodní scéně, v níž James Bond v podání Rogera Moorea uniká zloduchům - a samozřejmě s kráskou po svém boku - únikem do mořských hlubin.

Společnost Perry Oceanographic pozoruhodný stroj postavila z jednoho z celkem šesti kusů modelu Esprit použitých v průběhu natáčení a slutečně šlo o plně funkční, samohybnou "ponorku". Při natáčení podmořského Lotuse "řídil" Don Griffin, bývalý člen útvaru zvláštních sil námořnictva Spojených států, ovládáním pohyblivých vrtulí na zádi.

Mimochodem, vývoj "autoponorky" stál filmaře tehdejších 100 tisíc dolarů, což je částka dnes odpovídající zhruba půl milionu dolarů - tedy zhruba 10 milionům korun.

Bondův Lotus, který se uměl proměnit v ponorku, jde do dražby.



Po skončení natáčení se speciální Lotus přestěhoval do New Yorku, kde byl uschován v pronajatém skladu a zapomnělo se na něj. Až v roce 1989 znovu spatřil světlo světa, to když onen sklad i s vybavením "naslepo", tedy aniž by o Bondově autě tušil, koupil nový majitel (údajně levně) v dražbě. Od té doby se bílý sporťák občas objevil na nějaké výstavě. A teď je ke koupi.

Cena ale určitě bude vysoká. Jako vodítko může posloužit poslední aukce auta agenta s povolením zabíjet. RM Auctions prodala v roce 2010 v Londýně Aston Martin DB5, který řídil ve snímcích Goldfinger a Thunderball Sean Connery, za 90 milionů korun.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů