Displeje před spolujezdcem jsou v autě zbytečné, říká studie. Souhlasíte?

Our theme
Dominik Valášek | 20.09.2024
Displej před spolujezdcem - ilustrační snímek | foto: Se svolením Porsche
Poslední dobou se u nově představovaných modelů aut objevil zajímavý fenomén. Čím dál více vozidel ve vyšších třídách nabízí displej před spolujezdcem, který je v principu „prodlouženou rukou“ hlavního infotainmentu. Myšlenka je taková, že spolujezdec dostane intuitivnější a snazší přístup k ovládání navigace nebo multimédií, jenže zkušenost reálných uživatelů hovoří jasně – displej je tak trochu k ničemu.
Tvrzení vyplývá ze studie společnosti J.D. Power U.S. Tech Experience Index (TXI). Jde o pravidelně zveřejňovanou studii, která se zabývá zkušenostmi reálných uživatelů s technologiemi v autech. Data jsou získaná na základě odpovědí 81 926 respondentů, kteří vlastní vůz modelového ročníku 2024, a to alespoň po dobu 90 dnů. Přestože se jedná o studii připravovanou v USA, konkrétně technologie, které se dostávají do aut, se mezi trhy prakticky neliší.

Umělá inteligence se těší oblibě
Ze studie vyplývá několik zajímavých klíčových bodů. Slušné oblibě se těší technologie založené na umělé inteligenci (AI). Ty najdeme třeba už i ve vozech Škoda a nejčastěji se jedná o rozšířený hlasový asistent, schopný zodpovědět sofistikovanější dotazy.

Populární AI technologií je též třeba chytrá klimatizace, která se učí návykům posádky a sama nastavuje teplotu a ventilaci, ale třeba i vyhřívání/ventilování sedadel.

Naopak jako velmi nepopulární se ukázalo ovládání gesty. Jde již o starší technologii, která umožňuje některé funkce auta ovládat tím, že prostě máváte rukou ve vzduchu. Bohužel z vlastní zkušenosti víme, že funkčnost tohoto ovládání je spíše sporadická a nepříliš užitečná, což potvrzuje i studie J.D. Power. Bezmála polovina uživatelů má s ovládáním gesty problémy, a mnoho uživatelů funkci považuje za nefunkční.

Displeje před spolujezdcem neobhájí svou hodnotu
Zpět ovšem k displejům před spolujezdce, které se staly pravděpodobně nejzásadnějším zjištěním letošní studie. J.D. Power sice neuvádí konkrétní čísla, ovšem ze zveřejněných poznatků vyplývá, že majitelé aut odsunuli displej před spolujezdcem coby technologii do kolonky „nepotřebné“.

Většina uživatelů pak poukazuje na to, že displej vlastně nemá hlubší opodstatnění. To vyplývá už z logiky věci – jak bylo řečeno výše, displej je vlastně jen dalším zobrazovacím zařízením infotainmentu auta, a z principu tak nemůže umět více funkcí, než umí infotainment samotný.

Reálně se tak dá využít k zobrazení a ovládání navigace, ovládání multimédií, případně ke změně některých nastavení či k zobrazení počasí. A na tohle všechno stačí už standardní displej uprostřed, který – upřímně řečeno – není spolujezdci o tolik vzdálenější. Když navíc bude chtít spolujezdec koukat za jízdy do svého displeje, může využít ten, který nosí v kapse – mobilní telefon.

Potíž tkví i v tom, kdo má vlastně displej využívat – ze studie vyplývá, že jen 10 % dotazovaných jezdí se spolujezdcem na předním sedadle na denní bázi. Z displeje pro spolujezdce se tak stává nepotřebná hračka, se kterou je potřeba se naučit. To je mimochodem další ze zmiňovaných negativ – jako by nestačilo, že se novopečení uživatelé musí učit se složitým ovládáním přístrojového panelu a hlavního displeje infotainmentu.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů