Češi jsou k automobilkám loajální jen výjimečně. Až na škodovku

Our theme
Dominik Valášek | 23.08.2017
dalších 86 fotek
Škoda Octavia Combi. | foto: Škoda Auto
Zejména v USA a v západní Evropě je poměrně běžné, že se ke „svojí“ automobilce vrací až 60 % zákazníků. Takovou loajalitu však u nás nenajdeme.
Vyplývá to alespoň z průzkumu největšího tuzemského autobazaru AAA Auto, čeští řidiči se podle něj ke stejné značce pro nový vůz vrací jen málokdy.

Zmiňován je například případ jistého pana Hodsona z jihozápadní Anglie, který si během 38 let koupil dohromady 14 vozů Mitsubishi. Takhle věrní zákazníci se však v ČR hledají jen marně, a když už tu jsou, jistě bez problému uhodnete, ke které značce se vracejí.

Vskutku není žádným velkým překvapením, že jedinou značkou s opravdu loajálními zákazníky je tuzemská Škoda. Vůz mladoboleslavské automobilky si opakovaně koupí 46 % zákazníků a s tímto číslem je Škodovka na čele žebříčku s velkým náskokem. Na místě druhém se nachází Volkswagen s 32,6 % a třetí se umístila Toyota s 30,2 %.

Všechny ostatní automobilky se nachází s loajalitou českých zákazníků pod 30% hranicí a k posledním třem značkám se nevrátila ani desetina zákazníků. Na chvostu skončil Fiat s 8,8 %, dále Seat s 5,5 % a úplně poslední je italská Alfa Romeo s 4,2 %.

Celkově si u AAA Auto za první pololetí letošního roku pořídilo stejnou značku jen 28,21 % zákazníků, což je pod průměrem západní Evropy. Toto číslo hodně zvedá pouze zmiňovaná Škoda.

Nízkou loajalitu vůči automobilce lze přiřknout minulému režimu. Teprve od roku 1989 mají čeští řidiči možnost volby mezi mnoha a mnoha značkami a do té doby si vybírat příliš nemohli. Je tedy zřejmé, že si mnoho zákazníků svou značku zatím nenašlo.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů