Jeden ze sedmi divů Polska: Barevná jezírka najdete na polské straně Krkonoš

Our theme
Regina Hellová | 16.09.2024
dalších 21 fotek
Barevná jezírka v Polsku jsou nádherným a zajímavým výletním cílem. | foto: Petra Valentová
/AUTEM ZA POZNÁNÍM/ Nebývalý přírodní skvost plný barev, který se navíc nachází na polské straně Krkonoš, čili kousek za hranicemi. To jsou Kolorowe jeziorka neboli Barevná jezírka ležící u obce Wieściszowice v Polsku. Svým objektivem jo zachytila fotografka Petra Valentová z Náchoda.
Z Prahy u Barevným jezírkům nabízí webový portál Mapy.cz dvě skoro stejně dlouhé cesty. Ta rychlejší měří 200 kilometrů a řidič by jí měl zvládnout za dvě hodiny a čtyřicet minut. Trasa vede přes Trutnov směrem na Královec, projedete Lubawkou a dojedete do Kamienne Gory. Odtud se vydáte do obce Marciszów, kde odbočíte doleva ve směru Kaczorów. Ještě než opustíte Marciszów, musíte odbočit opět doleva po silničce na Janowice Wielkie. Zde už je tabulka Kolorowe jeziorka a po chvilce opět doleva na Wieściszowice.

Cesta z Prahy do obce Wieściszowice., zdroj: Mapy.cz


Jezírka jsou nejlákavější na podzim, kdy svou barevností toto roční období nádherně dokreslují. „Soustava čtyř různě barevných jezírek se skrývá uprostřed lesů mezi skalními útvary. Dozvěděla jsem se, že se jedná o propadlé a vodou zalité šachty, ve kterých se v minulosti těžil pyrit. Výsledkem zatopení jsou jezírka tyrkysové, žluté, purpurové a zelené barvy. Rozdílnost zbarvení je způsobena rozdílným složením hornin ve stěnách dolů. Odstín a intenzita jejich barev závisí také na počasí, množství vody i ročním období,“ vysvětluje Petra Valentová.

Informace získala na internetu, kde se mimo jiné píše, že se tato lokalita zařadila mezi sedm nových divů Polska. Kolem jezírek vede naučná stezka s několika informačními tabulemi. U některých jezer jsou také skály a malé jeskyně.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů