Zdravím,
poprosil bych o radu (zkušenosti), popřípadě nějaké nasměrování, jak se rozhodnout při pořizování rodinného auta v cenové hladině okolo 350 tisíc Kč.
Auto používám denně na pojezdy tak do 20km max, ale téměř každý víkend jezdím dálnici (400km a občas i 800km). Celkový roční nájezd činní okolo 20 tisíc kilometrů.
Byl jsem plně rozhodnutý pro Kia ceed SW 1.6 CRDI
https://www.tipcars.com/ds/autotrade/kia-ceed/kombi/nafta/kia-ceed-1-6-crdi-cz-xenon-navi-automat-7644305.html?dsgetdata=am1lbm9fZHM9YXV0b3RyYWRlJnR2PWYmaGI9biZsYj1uJnp2PWEOslovila mě záruka na voze a celkem slušná výbava, nicméně po přečtení pár příspěvků od majitelů jsem zjistil, že spotřeba je okolo 6,5 litrů, ne-li více. Řeším pouze dálniční spotřebu při tachometrových 140km/h, která u mě tvoří 90% jízdy. Dále pak vůči VW méně komfortnější auto s menším zavazadlovým prostorem a následné nižší prodejní ceně po pár letech oproti níže uvedenému VW.
Při detailnějším studování a čtení různých topiců jsem našel dalšího adepta Volkswagen Golf VII 1.6 TDI, konkrétně tento vůz
https://www.autodraft.cz/detail/824-volkswagen-golf-comfortline-1-6-tdi-dsg-81-kw.html Nájezd už je trochu vyšší, ale vzhledem k výbavě - mnou použitelné na dálnici jsem byl ochoten tento nájezd opomenout. Sledování mrtvého úhlu a adaptivní tempomat jsou pro mě velikým přínosem na dálnici. Spotřeba by měla být do 6ti litrů max, ale spíše méně. Další fakt je, že auto plánuji mít tak 5 let maximálně / 100 tisíc km, a u Golfu mám zaručenou vyšší prodejní cenu, než u ceedu, která bude v řádech desítek tisíc nižší. Jen hodně lidí tady psalo, že tento motor je spíš utrpení, a 7mi stupňová suchá spojka zde taky není žádný zázrak. Nejsem žádný závodník, jen občas člověk potřebuje něco předjet.. a vím, že přechod by byl trochu těžší, jelikož aktuálně jezdím s Octavii druhé řady s 2 litrovým benzínovým motorem FSI 150 koní (atmosféra). Toto auto je vzhledem k mému ročnímu nájezdu ,,neekonomické", při dálniční jízdě 140km/h je spotřeba okolo 8 až 8,5 litrů.
Poslední variantu, pro kterou se ale přikláním nejméně je Peugeot 308
https://www.tipcars.com/peugeot-308/kombi/nafta/peugeot-308-allure-1-6-bluehdi-automat-7044411.htmlTento automobil mě zaujal pěkným designem, ale také jej vlastní známý, který si nemůže vynachválit spotřebu do 5ti litrů.
U Golfů sedmé řady jsem slyšel o motorech 1.4 TSI, se kterýma se dá dálničně jezdit okolo 6.5 litrů, v tomto případě je to akceptovatelné díky benzínovému motoru, který by měl obnášet levnější náklady na případnou údržbu či opravy.
Děkuji za Vaše názory a kritiku, popřípadě mě můžete inspirovat jinými zajímavými auty.
Musí se jednat o vůz ve verzi kombi nebo kufrem větším než 500 litrů. Automat je pro mě příjemné plus, tedy hlavně pro mou ženu totéž platí o xenonech. Nájezd kupovaného auta by měl být do 100 tisíc km. A pokud možno nějaká tovární záruka nebo tak něco, abych aspoň první 2 roky byl bez větších investic. U současné Octavie to bylo za 3 roky přes 90 tisíc, a tomu bych se už velice rád vyvaroval.
Předem Vám všem tedy děkuji za případné názory