Ze dvou porovnávaných rozhodně Avensis. Mazda má hezčí akorát design. Celkově je trochu jak Alfa 156, navíc ji až tak neznám, kdežto druhého občas projedu. POZITIVA: Avensis je proti Mazdě celkově taková dospělejší. Optitronové budíky jsou paráda. Nejvíc se ale mi líbí středový panel, ten mě vyloženě nadchnul (např. i v LandCruiser120) ten je udělaný fakt úplně dokonale
Dalším plusem motor. Diesely vůůůbec nemusím (leda v off roadu) ale ten 2.0 D4D (máme jeho nejsilnější provedení) jezdí hezky, navíc má výbornou charakteristiku, tu chci vyzdvihnout. Táhne parádně od spodu, s tím je radost se rozjíždět. Krásný, měkký a konzistentní zátah, přesto vysoce houževnatý. Subjektivně rozhodně pocit šestiválce! To nebylo žádné hrubiánské 1.9tdi které první chcípne, pak mlátí jak kombajn, pak si nahlas odfrkne a uděla fsfsf, pak jakýsi turboefekt a pořád dokola, kdy už z toho chytám akorát nervy a bolí mě z toho hlava
(( Jinak akcelerace full gas do táhlého stoupání z 40 na 170 km/h, parádní zátah a zatlačení do sedaček po většinu času. Njn služebák, občas se to prozkoušet musí
Přitom pouze dvoulitrový čtyřválec, takže fakt šikulka. Vnitřní hluk a sezení +- dle očekávání a bez výhrad. Jízdní vlastnosti vyloženě paráda, ale pouze na kvalitním asfaltě. Tam prubnout abs nebo ji v zatáčce "urvat" není jen tak, vzhledem k tomu že je to nudný rodinný kombík. NEGATIVA: Kámen úrazu je však panelová cesta, nebo taková celá zaplátovaná. No vzásadě každá druhá rozbitá okreska. Zánovní auto, ale cítět v tom je každý asfaltový spoj, na tomto se shodli všichni co s tím lítají. Jinak dozadu z toho kombi není až tak moc vidět, ještě když se tam dá mříž na N1, takže couvačka na špígle nebo nějaký park system kravina rozhodně není. Na můj vkus bych dodal ještě subjektivně trošku delší (byť přesné) dráhy řazení a nutnost plně vymačkávat spojku, jinak nechce zařadit. Během 3 let najeto od novoty 70tkm, střídá se na tom 5 lidí, průměr 7L. Technicky žádný problém nebyl. Nicméně že Toyoty neznají servis je trochu nadnesené, jakésik maličkosti na tom kutívají na můj vkus celkem často a účet slušný. Třeba z posledního, odřená lišta, tak vycvaknout a laknout. Ale jen za namíchání barvy 6000,- což se mi na takové auto zdá dost.