Friday 27.03.2020 00:03,
výběr crossoveru pro rodinu do 240 000
Hezký den, plánuji pro naši čtyřčlennou rodinu koupi ojetiny v benzínu a snažím se vykrystalizovat moje, původně značně protichůdné, požadavky.
- auto by mělo být prostorné, zároveň bezpečné (mám spojeno mimo jiné s velikostí auta a vzhledem k rostoucímu množství crossoverů a SUV na našich silnicích preferuji spíše vyšší vůz).
- chci živější auto, abych mohla bezpečně předjíždět (otec má starší mercedes 230 CLK kompressor a přestože je to zcela jiné auto, než hledám, ta svižnost jízdy je skvělá)
- plusem je co nejnižší spotřeba (to je právě možná protichůdné s tou svižností) a zároveň i nepředražený servis (i když to si nedělám iluze a přijde mi, že v dnešní době už i servis škodovek v autorizovaném servisu vyjde stejně draze jako jiného auta - třeba mě však vyvedete z omylu)
- problém je malý nájezd, denně do 10 km, víkendy do 100 km, většinou město a frekventované okresky
- můj cenový limit je se skřípěním zubů 240 000, původně jsem chtěla max 200 000, ale auta, která se mi líbí, prostě v této cenové relaci neseženu a samozřejmě, aby auto bylo co nejnovější.
Líbí se mi Japonci, snad hlavně proto, že je provází pověst spolehlivých držáků. Ze začátku jsem tedy pokukovala po Toyotě RAV4 a Hondě CR-V - obě III. generace. Mínusy - v mojí cenové relaci jsou v nabídce pouze ročníky kolem 2009 - 2010 s vyšším nájezdem km a v motorizaci dvoulitru je to spotřeba přes 8 litrů. 'Mazda CX-5 je na tom podobně, ovšem zdaleka přesahuje můj cenový limit.
V diskuzích už jsem si přečetla, že je vhodnější čtyřválec s nepřímým vstřikováním, případně hybrid. V merku mám tedy aktuálně třeba Suzuki S4-Cross - mám obavu, zda výkon motoru 1,6 a tuším 88Kw není na tak velké auto slabý. Když však porovnám s jinými, v podstatě všechny novější motory jsou výkonnostně takto nastaveny (další adept - Mitsubishi ASX stejně tak)
Racionálně vzato jsem hledala i mezi MPV - z těch jsem uvažovala o Toyotě Verso, jediné, které se mi jakžtakž líbilo i vzhledově (i když stejně jsou všechna MPV krabice...) Z nejaponských mi kamarád doporučoval Ford S-Max (další kamarád mi to vyvracel) a líbí se mi třeba i Mercedes B 180 (ale do roku 2011 se dělal jen se sendvičovým podvozkem, který údajně prodražoval servis). Pokud bych měla slevit z požadavku vysokého bezpečného prostorného crossoveru, líbí se mi také Toyota Auris hybrid 1,8 combi, Honda Accord combi či VW Passat combi. Aktuálním favoritem však zůstává to Suzuki - cross. Děkuji za vaše názory.
respond