0
back

diskuze k tématu: Výměna long life oleje už po 13.000 km?

category of topic classification: poradna, servisní náklady, technické dotazy, oleje, aditiva, automobilky, česká vozidla
Petr79
number of posts15
date of registration13.04.2016
Friday 16.09.2016 08:27, Výměna long life oleje už po 13.000 km?
Zdravím všechny,

mám rok starou Octavii III, 1.6 66kW diesel. Auto začalo ukazovat požadavek na výměnu oleje, což mi přijde opravdu divné, neboť dle sdělení prodejce motor obsahuje long life olej s intervalem výměny 30.000 km nebo dva roky. Já mám nyní 14.000 km a asi dva měsíce přes rok. Auto provozuji skoro výhradně mimo město, k motoru se chovám slušně, před každou jízdou vypínám start-stop, dochlazuji turbo atd. Dokonce auto nestálo od výroby u prodejce ani měsíc. Nejde mi o to, zda je či není praktické vyměnit olej dřív, ale chtěl bych znát zkušenosti ostatních majitelů, neboť mi to přijde zvláštní, protože podle tohoto (resp. diktátu řídící jednotky) budu bez long life oleje jezdit na výměnu někdy mezi 5 - 7.500 km, co mi přijde jako blbost. V autorizáku měli nápady od chyby předprodejního servisu (což zase jiný autorizák popřel) až po sdělení, že se to stává. No, u taxíků asi ano, ale u rodinného auto, běžně provozovaného, navíc s láskou...jo, a samozřejmě v motoru je ho dostatek Tak pište, jsem zvědavý, jak to mají ostatní.
respond
Ma007
number of posts197
date of registration26.11.2013
Friday 16.09.2016 09:51, kašli ma long life !!!
a meň olej čo rok, alebo 15.000km. Auto sa ti odvďačí
respond
Petr79
number of posts15
Friday 16.09.2016 10:17, Takhle ale otázka nezněla.....
To je mi jasné, ale na to se neptám. Chtěl bych vědět jak je to u ostatních, jestli taky auto požaduje výměnu v polovině údajné životnosti oleje nebo je to u mě vyjímka. Samozřejmě to svým způsobem vítám, už jsem přemýšlel jestli můžu udělat výměnu dřív a nebude s tím problém u záruky. Ale zkrácení intervalu o půlku jak na km tak i čas, i když má auto ideální podmínky, to mi přijde prostě divné...
respond
BobanHTP
number of posts2404
date of registration19.08.2015
Friday 16.09.2016 10:53, Svět Motorů
Ahoj, na tyhle věci nejlépe odpoví redakce Svět Motorů, zkus jim napsat přes email nebo Facebook, např. Vaculík fakt zjístí cokoliv
respond
brin
number of posts727
date of registration28.03.2011
Friday 16.09.2016 15:41, Nic divného
Není to zase takový div. Je to přece první výměna oleje! První může být klidně kratší, přece jen tam zpočátku k nějakému opotřebení dochází. Pokud by to přetrvávalo dál, tak bych to řešil, ale první výměnu bych neřešil.
respond
tipl
number of posts36
date of registration25.04.2016
Friday 16.09.2016 19:40, Olej...
Správně by se mělo po 10 tis, max. 15 tisíc km. Motoru tím prospěješ !!
respond
Reno
number of posts1352
date of registration30.03.2010
Saturday 17.09.2016 12:11, Jzzzjvhtghgc frtttfg vtttttt
Deset tisíc u dieselu???
respond
Pavlik
number of posts1328
date of registration09.10.2008
Saturday 17.09.2016 14:43, RE: Olej...
tipl posted by:

Tohle může takto rezolutně prohlásit jen demagog. Mnohem víc než na kilometrovém proběhu mezi výměnami oleje závisí jeho opotřebení (degradace) na způsobu provozu, podmínkách provozu, velikosti olejové náplně a na vlastnostech a charakteristikách konkrétního typu motoru. Nákladní auta mají výměnu oleje po 100 tisících km a nikoho to nevzrušuje. Například nevidím důvod, proč by osobní auto které má větší olejovou náplň (5 a více litrů) nemohlo při dálničním provozu najet na jednu olejovou náplň 40-50 tisíc.
respond
stréc od piva
number of posts652
date of registration23.11.2007
Saturday 17.09.2016 18:56, RE: Olej...
tipl posted by:

je trochu rozdíl pokud jedno auto ujede za rok 10 000km a to jen skákáním po městě,kde se ten olej ani nikdy neohřeje a auto,které měsíčně najíždí 5000km po dálnici stylem 2-4hodinových jízd....

hádejte které auto bude potřebovat častěji měnit olej...
respond
David V
number of posts2067
date of registration16.05.2007
Saturday 17.09.2016 22:21, RE: Výměna long life oleje už po 13.000 km?
Petr79 posted by:
Zdravím všechny,mám rok starou Octavii III, 1.6 66kW diesel. Auto začalo ukazovat požadavek na výměnu oleje, což mi přijde opravdu divné, neboť dle sdělení prodejce motor obsahuje long life olej s intervalem výměny 30.000 km nebo dva roky. Já mám nyní 14.000 km a asi dva měsíce přes rok. Auto provozuji skoro výhradně mimo město, k motoru se chovám slušně, před každou jízdou vypínám start-stop, dochlazuji turbo atd. Dokonce auto nestálo od výroby u prodejce ani měsíc. Nejde mi o to, zda je či není praktické vyměnit olej dřív, ale chtěl bych znát zkušenosti ostatních majitelů, neboť mi to přijde zvláštní, protože podle tohoto (resp. diktátu řídící jednotky) budu bez long life oleje jezdit na výměnu někdy mezi 5 - 7.500 km, co mi přijde jako blbost. V autorizáku měli nápady od chyby předprodejního servisu (což zase jiný autorizák popřel) až po sdělení, že se to stává. No, u taxíků asi ano, ale u rodinného auto, běžně provozovaného, navíc s láskou...jo, a samozřejmě v motoru je ho dostatek Tak pište, jsem zvědavý, jak to mají ostatní.

Napadá mě chyba naprogramování servisního intervalu, nicméně pořád lze nechat vzorek oleje někde otestovat a nechat si to potvrdit/vyvrátit.
A osobně bych pro soukromé účely a nájezdy cca. 15 tkm/rok přešel spíše na kratší interval, který mi přijde vhodnější.
respond
stréc od piva
number of posts652
date of registration23.11.2007
Sunday 18.09.2016 18:48, RE: Výměna long life oleje už po 13.000 km?
David V posted by:
Petr79 posted by:
Zdravím všechny,mám rok starou Octavii III, 1.6 66kW diesel. Auto začalo ukazovat požadavek na výměnu oleje, což mi přijde opravdu divné, neboť dle sdělení prodejce motor obsahuje long life olej s intervalem výměny 30.000 km nebo dva roky. Já mám nyní 14.000 km a asi dva měsíce přes rok. Auto provozuji skoro výhradně mimo město, k motoru se chovám slušně, před každou jízdou vypínám start-stop, dochlazuji turbo atd. Dokonce auto nestálo od výroby u prodejce ani měsíc. Nejde mi o to, zda je či není praktické vyměnit olej dřív, ale chtěl bych znát zkušenosti ostatních majitelů, neboť mi to přijde zvláštní, protože podle tohoto (resp. diktátu řídící jednotky) budu bez long life oleje jezdit na výměnu někdy mezi 5 - 7.500 km, co mi přijde jako blbost. V autorizáku měli nápady od chyby předprodejního servisu (což zase jiný autorizák popřel) až po sdělení, že se to stává. No, u taxíků asi ano, ale u rodinného auto, běžně provozovaného, navíc s láskou...jo, a samozřejmě v motoru je ho dostatek Tak pište, jsem zvědavý, jak to mají ostatní.
Napadá mě chyba naprogramování servisního intervalu, nicméně pořád lze nechat vzorek oleje někde otestovat a nechat si to potvrdit/vyvrátit. A osobně bych pro soukromé účely a nájezdy cca. 15 tkm/rok přešel spíše na kratší interval, který mi přijde vhodnější.

souhlasím...olej by se měl v autě měnit minimálně jednou ročně.Nezávisle na kilometráži.
respond
Verny_2013
number of posts106
date of registration26.08.2014
Sunday 18.09.2016 23:01, long life olej
mám Golfa 1,4 TSi, z výroby taky long life 2roky nebo max 30 000Km najeto. Poslal mě do servisu asi po 24 000km a jednom a půl roce používání. Je to pouze a jen softwarová záležitost, vyhodnocuje se počet startů, studený/teplý, rychlost, teplota oleje a pod. žádné čidlo které by jakkoliv zjišťovalo skutečný stav oleje tam není. Takže podle mě špatně naprogramovaný interval. Trval bych na upgrade software.
respond
Petr79
number of posts15
Monday 19.09.2016 08:37, špatně naprogramovaný software
....přesně tohle mě napadlo a první autorizák ve Vestci u Prahy mi to říkal taky. Takže jsem se obrátil na prodejce a u jeho partnera v Praze mi řekli, že to tak není a auto požaduje opravdu výměnu oleje. Protože se mi to nezdá, založil jsem tohle fórum. ještě dodám, že po městě s ní nejezdím, na to mám starší, benzínovou fabii. Start/stop vypínám před každou jízdou, žádný hoňky po studeném startu, netahám vlek....prostě nic, co by mělo takhle radikálně zkrátit životnost oleje....
respond

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, all rights reserved.