Petr79 posted by:
Zdravím všechny,mám rok starou Octavii III, 1.6 66kW diesel. Auto začalo ukazovat požadavek na výměnu oleje, což mi přijde opravdu divné, neboť dle sdělení prodejce motor obsahuje long life olej s intervalem výměny 30.000 km nebo dva roky. Já mám nyní 14.000 km a asi dva měsíce přes rok. Auto provozuji skoro výhradně mimo město, k motoru se chovám slušně, před každou jízdou vypínám start-stop, dochlazuji turbo atd. Dokonce auto nestálo od výroby u prodejce ani měsíc. Nejde mi o to, zda je či není praktické vyměnit olej dřív, ale chtěl bych znát zkušenosti ostatních majitelů, neboť mi to přijde zvláštní, protože podle tohoto (resp. diktátu řídící jednotky) budu bez long life oleje jezdit na výměnu někdy mezi 5 - 7.500 km, co mi přijde jako blbost. V autorizáku měli nápady od chyby předprodejního servisu (což zase jiný autorizák popřel) až po sdělení, že se to stává. No, u taxíků asi ano, ale u rodinného auto, běžně provozovaného, navíc s láskou...jo, a samozřejmě v motoru je ho dostatek
Tak pište, jsem zvědavý, jak to mají ostatní.
Napadá mě chyba naprogramování servisního intervalu, nicméně pořád lze nechat vzorek oleje někde otestovat a nechat si to potvrdit/vyvrátit.
A osobně bych pro soukromé účely a nájezdy cca. 15 tkm/rok přešel spíše na kratší interval, který mi přijde vhodnější.