0
back

diskuze k tématu: Škubání a vynehávání motoru při rozjezdu i za jízdy

category of topic classification: poradna, technické dotazy, automobilky, česká vozidla, typ vozidla, osobní
anonymous
number of posts-
date of registration-
Sunday 28.09.2014 19:51, Škubání a vynehávání motoru při rozjezdu i za jízdy

vozidlo: Škoda Octavia Tour
rok výroby: 2011
palivo: benzin
výkon v kW: 75
kód motoru: TMBDA41Z3B2091789

popis závady: Dobrý den,
potřebovala bych poradit se závadou na Octavii. Auto zlobilo jen občas, ale teď každou chvíli a na diagnostice se nic podstatného neukázalo. Při nastartování auto někdy hrozně škubě a celé se chvěje a má úplně jiný zvuk, rozsvítí se kontrolka výfuku, tak ho vypnu, chviličku počkám a nastartuji a je to dobré, někdy ne, tak musím znovu. Ale stává se mi to i za jízdy, jedu najednou se rozstíví kontrolka smyku a výfuku a auto má opět ten zvuk a vůbec nejede (nejde přidat plyn). Ujedu pár metrů a je to zase dobré. Ale stalo se mi i, že na semaforu se opět začalo chvět a kdybych nedržela otáčky, tak by motor chcípnul. Moc prosím o radu, co by s tím mohlo být, už se tím bojím jezdit, že mě někde nechá. Nemám najeto ani 50 000Km. Předem moc děkuji a zdravím.
Monika Nedorostová

kód chyby určené na diagnostice: 6 Zjištěno vynechávání zapalovaní -
sporadická závada

typ diagnostického přístroje: VAS 5052A

kroky učiněné pro odstranění chyby + následky: -
respond
brin
number of posts727
date of registration28.03.2011
Sunday 28.09.2014 20:56, Svíčky
Kdy jste naposled měnila zapalovací svíčky? A zapalovací cívky jsou v pořádku?
respond
Paul
number of posts773
date of registration07.11.2008
Monday 29.09.2014 10:40, Zapalování
Úplně jsem nepochopil dotaz. Píšete, že diagnostika nic neodhalila, přitom vypsala závadu na zapalování. Od tohoto okamžiku, by měl mechanik přibližně vědět a začít opravovat. Od toho nejlevnějšího - svíček po nejdražší - např. modul zapalování. Málokdy totiž diagnostika napíše závadu zcela přesně. Popisovaná závada je typický problém se zapalováním resp. s emisemi, to by ale diagnostika vypsala např. chybu lambda sondy... Nevím kolik km výrobce předepisuje pro výměnu svíček, ale je to myslím kolem 90 000 km, což je hodně a svíčky se toho ani nemusí dožít. Osobně měním svíčky v polovině (45 000 km) nebo si dám časový interval 4 roky, podle toho co nastane dřív. Špatně fungující svíčky často ,,odvaří´´ cívky. Ještě tip na závěr, stejně se projevují přehryzané zapalovací kabely od kuny. Správný mechanik by měl začít důkladnou fyzickou prohlídkou než začne měnit výše uvedené věci.
respond
Moninam
number of posts3
date of registration29.09.2014
Monday 29.09.2014 14:39, RE: Svíčky
Díky za odpověď, svíčky mi preventivně vyměnili při té diagnostice v červenci. A je to pořád horší.MN

respond
Moninam
number of posts3
Monday 29.09.2014 14:43, RE: Zapalování
Zdravím, díky za info. Co se týká té diagnostiky, tak to co mi vypsalo, je prý normální a kromě výměny svíček mi s tím nic nedělali. Takže s tím musím znovu, je to velký autorizovaný servis Škoda..ještě jednou díky za odpověď.
respond
David V
number of posts2067
date of registration16.05.2007
Monday 29.09.2014 19:49, Zapalování
Normální to není. To, že vynechává zapalování je závada v elektrické části motoru, tedy, jak už bylo zmíněno od cívek ke svíčkám.
Pokud se rozsvítí kontrolka složení plynů, tak lze tak trochu spelkulovat, kde je závada:
- "bohatá směs" - vynechává zapalování
- "chudá směs" - vynechává dodávka paliva (nebo také přisávání falešného vzduchu)

Zajímavé je rozsvícení kontrolky ESP... to by taky klidně mohl být problém s ŘJ motoru nebo alespoň s nějakým kontaktem s tímto souvisejícím.

respond
Moninam
number of posts3
Wednesday 01.10.2014 11:17, RE: Zapalování
Díky za další radu, příští týden, jedu opět do servisu, tak jsem zvědavá, jestli se už něco vyřeší..
respond
Paul
number of posts773
Thursday 02.10.2014 13:40, RE: Zapalování
Moninam posted by:
Díky za další radu, příští týden, jedu opět do servisu, tak jsem zvědavá, jestli se už něco vyřeší..

Souhlasím s kolegou výš ohledně řídící jednotky. Často bývají jen zoxidované konektory a rozhodí to celou ŘJ. Hlavně zajeďte to pořádného, klidně neautorizovaného servisu, kde umí i něco jiného, než jen vyjíždět protokol diagnostiky za 500 bez DPH. Špatná ŘJ se nejlépe vyloučí tak, že se zapojí jiná funkční (např. z bouračky), nemusí se hned kupovat nová za desetitisíce.
respond
rendy.mendy1FB
number of posts3
date of registration13.12.2014
Saturday 13.12.2014 00:13, Skoda 120 a problém
Zdravim,mam dotaz ohledne skubani motoru,motor je po kompletni generalce,vse je nove,starty jsou v poradku,otacky take,jen pri jizde pri 3000cich otackach skube a cuka,ikdyz jde motor do vykonu na volnobezne otacky,rozjezd i jizda je vse vporadku,3 a 4 rychlostni stupen pri 3000 otackach a vis motor cuka,nevite prosim cim to je ? Dekuji za odpoved.
respond
Paul
number of posts773
Saturday 13.12.2014 11:47, RE: Skoda 120
rendy.mendy1FB posted by:
Zdravim,mam dotaz ohledne skubani motoru,motor je po kompletni generalce,vse je nove,starty jsou v poradku,otacky take,jen pri jizde pri 3000cich otackach skube a cuka,ikdyz jde motor do vykonu na volnobezne otacky,rozjezd i jizda je vse vporadku,3 a 4 rychlostni stupen pri 3000 otackach a vis motor cuka,nevite prosim cim to je ? Dekuji za odpoved.

Jako u škody 120 nebo u oktávky?
respond
rendy.mendy1FB
number of posts3
Saturday 13.12.2014 18:51, Skoda 120
Je to stara Škoda 120 M
respond
rendy.mendy1FB
number of posts3
Sunday 14.12.2014 13:06, Skoda 120 M
Motor po 500 km byl opet rozebran , prekontrolavano dotazeni,kontrola tesneni,ventilu,hladiny benzinu v komore karburatou,nastaveni valcu,predstihu,rozdelovace,4 bodovych,svicek,pumpy,el.instalace ... vse je v poradku,uz je to ok dekuji za vas cas a preji vam i vsem spousty stastnych a bezproblemovych kilometru
respond
Snupy
number of posts1
date of registration27.07.2016
Wednesday 27.07.2016 15:15, Prosiim o pomoc
Mamm ten problém svítí ESP asr a ještě svítí lambda sonda auto někdy cuka co mám dělat ? Diky
respond
David V
number of posts2067
date of registration16.05.2007
Wednesday 27.07.2016 15:20, RE: Prosiim o pomoc
Snupy posted by:
Mamm ten problém svítí ESP asr a ještě svítí lambda sonda auto někdy cuka co mám dělat ? Diky

Rozbít prasátko a zajet na diagnostiku.
Svícení kontrolky značí, že se do registru načetl chybový kód a ten je třeba vyčíst.
Některá auta mají tzv. selftest, takže pohledat na netu pro konkrétní auto, jak se selftest spouští.
respond
jaksik
number of posts1
date of registration05.07.2024
Friday 05.07.2024 12:16, RE: Škubání a vynehávání motoru při rozjezdu i za jízdy
Dobrý den prosím Vás jak se Vám podařilo odstranit tu závadu na Octávii 1,6 benzín, kdy Vám auto škubalo a svítilo ESP a zároveň i kontrolka motoru. Mám stejný problém který jset již dávno zde popsala z 28.09.2014 19:51 (vozidlo: Škoda Octavia. můžete mi prosím odpovědět na můj email jaromir.jaksik1@seznam.cz Děkuji
respond

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, all rights reserved.