Ahoj, jestli jezdíš často po městě, tak atmosférický ben. motor je ideál. Vím o čem mluvím, protože pravidelně střídám Rapid 1.2 TSI a F.Focus II 1.6, a malý turbomotor prostě do 1800 je mrtvý, takže popojíždění po městě není příjemné, navíc trpí tím i celý motor, turbo nevyjímaje.
Protože jezdíš i výlety plně naložený, tak Octávie kufrem ti vyhoví a nemusí to být kombi. Problém je s předražením Octávií, dále že se moc kradou(hav. pojištění bych si zaplatil), a také s výbavou. Ve tvé cenové relaci je to většínou jen ABS, ASR, 4xairbag, mech. klimatizace.
U Fordu dostaneš za stejnou cenu ABS, ASR, ESP, 6xairbag, navíc víceprvkovou zadní nápravu.
Pravdou je, že pro výlety je lepší pak kombík, ale já mám hatchbak 400l kufr a dovolenou plně naložení vždy zvládneme a kratší vůz se ve městě hodí. Jediné co může u Fordu bolet je slabší odhlučnění, ale zase je to kus od kusu. Všiml jsem si , že vyšší výbavy dovezené z Německa na mě působí lépe odhlučněné, ale můžu se mýlit...
Díly jsou jen o trošku dražší než pro Oct, ale ne vše je třeba mít v originálu a pak se rozdíl smazává.
Pak je tu něco s o třídu lepším komfortem - VW Jetta nebo VW Golf Variant s klasickým 1.6 MPI motorem, který je ale lépe odhlučněný než v Oct, podvozek je výtečný, vše má nadstadardní životnost a i po těch letech je interiér minimálně příjemný. Díly jsou opět o něco dražší, než pro Oct, ale nic fatálního a někdy stačí úplně druhovýroba jako u Fordu.
Holt je z čeho vybírat, je třeba si auta vyzkoušet