0
back

diskuze k tématu: Jaká je nejlepší volba auta do 150000,- Kč?

category of topic classification: poradna, jaké auto koupit, automobilky, česká vozidla, německá vozidla, typ vozidla, osobní
anonymous
number of posts-
date of registration-
Monday 11.03.2013 16:13, Jaká je nejlepší volba auta do 150000,- Kč?
Zdravím do redakce,

Prosím Vás, potřeboval bych poradit s nákupem auta. Hledám něco z roku 2004-2006, s najetými kilometry do 150000. Roční nájezd by byl tak 15000km - z toho polovina po městě, 2. polovina delší cesty - cca. 4-5x160km/měsíc. Rozpočet je do 150000,- Kč. Nevím, jestli jít spíše do benzínového nebo dieselového motoru...předpokládám ale, že asi spíš diesel. Přemýšlel jsem hlavně o 2 donekonečna omílaných autech - Octavia I,II a Mondeo. U Octavie se mi líbí spotřeba a (asi) větší spolehlivost, kdežto Mondeo má příznivější cenu, ale mám strach právě z TDCi motoru - každý mě od tohoto výběru odrazuje. Jak jsou na tom benzinové motory? Nicméně budu rád i za další typy mimo tyhle dva kousky, přibližně ze stejné kategorie - mám 2 metry a byl bych rad, kdyby se někdo vlezl i za mě .

Dále bych se ještě chtěl zeptat ohledně čipování motorů - je vůbec vhodné přečipovat takhle starší motory? Asi spíš záleží na kdo a kde se čipování provede, že? Máte nějaké tipy? Nejedná se mi ani tak o nějaké masivní zvyšování výkonu, jako spíš o snížení spotřeby.

V autech se nijak nevrtám, takže bych byl rád za každou radu.

Děkuji, s pozdravem Martin.
respond
David V
number of posts2067
date of registration16.05.2007
Monday 11.03.2013 19:48, RE: Jaká je nejlepší volba auta do 150000,- Kč?
nepřihlášený uživatel posted by:
Zdravím do redakce, Prosím Vás, potřeboval bych poradit s nákupem auta. Hledám něco z roku 2004-2006, s najetými kilometry do 150000. Roční nájezd by byl tak 15000km - z toho polovina po městě, 2. polovina delší cesty - cca. 4-5x160km/měsíc. Rozpočet je do 150000,- Kč. Nevím, jestli jít spíše do benzínového nebo dieselového motoru...předpokládám ale, že asi spíš diesel. Přemýšlel jsem hlavně o 2 donekonečna omílaných autech - Octavia I,II a Mondeo. U Octavie se mi líbí spotřeba a (asi) větší spolehlivost, kdežto Mondeo má příznivější cenu, ale mám strach právě z TDCi motoru - každý mě od tohoto výběru odrazuje. Jak jsou na tom benzinové motory? Nicméně budu rád i za další typy mimo tyhle dva kousky, přibližně ze stejné kategorie - mám 2 metry a byl bych rad, kdyby se někdo vlezl i za mě . Dále bych se ještě chtěl zeptat ohledně čipování motorů - je vůbec vhodné přečipovat takhle starší motory? Asi spíš záleží na kdo a kde se čipování provede, že? Máte nějaké tipy? Nejedná se mi ani tak o nějaké masivní zvyšování výkonu, jako spíš o snížení spotřeby. V autech se nijak nevrtám, takže bych byl rád za každou radu. Děkuji, s pozdravem Martin.

Moje dobrá rada zní zadat do vyhledávače Ford Mondeo a Škoda Octavia a přečíst si pár uživatelských a pár odborných recenzí. Není potřeba vypisovat další stejný dotaz, kterých jsou zde doslava mraky.
Rověž doporučuji vyhledat některé články o nákladech a specifikách provozu na naftu a benzín. Je zde vše.
respond
number of posts32
date of registration19.11.2024
Monday 11.03.2013 21:25, RE: Jaká je nejlepší volba auta do 150000,- Kč?
Zdravím do redakce, Prosím Vás, potřeboval bych poradit s nákupem auta. Hledám něco z roku 2004-2006, s najetými kilometry do 150000. Roční nájezd by byl tak 15000km - z toho polovina po městě, 2. polovina delší cesty - cca. 4-5x160km/měsíc. Rozpočet je do 150000,- Kč. Nevím, jestli jít spíše do benzínového nebo dieselového motoru...předpokládám ale, že asi spíš diesel. Přemýšlel jsem hlavně o 2 donekonečna omílaných autech - Octavia I,II a Mondeo. U Octavie se mi líbí spotřeba a (asi) větší spolehlivost, kdežto Mondeo má příznivější cenu, ale mám strach právě z TDCi motoru - každý mě od tohoto výběru odrazuje. Jak jsou na tom benzinové motory? Nicméně budu rád i za další typy mimo tyhle dva kousky, přibližně ze stejné kategorie - mám 2 metry a byl bych rad, kdyby se někdo vlezl i za mě . Dále bych se ještě chtěl zeptat ohledně čipování motorů - je vůbec vhodné přečipovat takhle starší motory? Asi spíš záleží na kdo a kde se čipování provede, že? Máte nějaké tipy? Nejedná se mi ani tak o nějaké masivní zvyšování výkonu, jako spíš o snížení spotřeby. V autech se nijak nevrtám, takže bych byl rád za každou radu. Děkuji, s pozdravem Martin.

Petr-Tipcars: Neřešit stav počitadla km, ale stav; pokud máte 2metry, zkuste se projet Octávií I, to Vás donutí hledat i jinde; o spolehlivosti auta vypovídá zejména použitá technika, nikoli primárně značka; nečipovat, to velký kluci nedělaj, velký kluci si rovnou kupujou tak výkonný auto, jak potřebujou (ještě větší kluci kupujou rovnou auto s výkonem, který chtějí, nikoli potřebují); spotřeba tvoří zlomek nákladů a tudíž je při Vašem nájezdu jedno, jestli auto jezdí za 6 nebo za 7; ve Vašem případě lze náklady rozdělit velice zhruba asi takhle (při koupi za hotové): 20tKč/rok=pokles ceny, 20tKč/rok=vlastní servis (pokud se nepokazí nic zásadního a obecně lze tuto sumu počítat spíš na benzínové auto), gumy atd., 7tKč/rok=pojištění, známka, technická, 35tKč/PHM na 15tkm, nutno ty cifry brát s rezervou, lepší je udělat jak píše David, hodit si pár věcí do tabulky...u Mondea berte buď motor, co má David (on Vám jej skromně nedoporučil, aby nechválil vlastní zboží), nebo aspoň benzínový dvoulitr; jestli se v autech nevrtáte, tak u těchto motorů máte celkem slušnou šanci, že se v nich nebudete muset začít vrtat; nesoustřeďte se na 1-2 značky, projeďte, co se dá, ať těch 150 utratíte co nejsmysluplněji; projeďte i Mazdu 6 v benzínu (nebrat 2.3), Accorda, céčkovou Vectru, vše zkuste nejdřív s benzínovými motory, o kterých se u těchto aut dá dohledat hodně informací i "svépomocí". PS: Octavia a Mondeo nejsou ve stejné kategorii. Hodně štěstí
respond
David V
number of posts2067
date of registration16.05.2007
Monday 11.03.2013 21:54, RE: Jaká je nejlepší volba auta do 150000,- Kč?
cz9998 posted by:
Petr-Tipcars: Neřešit stav počitadla km, ale stav; pokud máte 2metry, zkuste se projet Octávií I, to Vás donutí hledat i jinde; o spolehlivosti auta vypovídá zejména použitá technika, nikoli primárně značka; nečipovat, to velký kluci nedělaj, velký kluci si rovnou kupujou tak výkonný auto, jak potřebujou (ještě větší kluci kupujou rovnou auto s výkonem, který chtějí, nikoli potřebují); spotřeba tvoří zlomek nákladů a tudíž je při Vašem nájezdu jedno, jestli auto jezdí za 6 nebo za 7; ve Vašem případě lze náklady rozdělit velice zhruba asi takhle (při koupi za hotové): 20tKč/rok=pokles ceny, 20tKč/rok=vlastní servis (pokud se nepokazí nic zásadního a obecně lze tuto sumu počítat spíš na benzínové auto), gumy atd., 7tKč/rok=pojištění, známka, technická, 35tKč/PHM na 15tkm, nutno ty cifry brát s rezervou, lepší je udělat jak píše David, hodit si pár věcí do tabulky...u Mondea berte buď motor, co má David (on Vám jej skromně nedoporučil, aby nechválil vlastní zboží), nebo aspoň benzínový dvoulitr; jestli se v autech nevrtáte, tak u těchto motorů máte celkem slušnou šanci, že se v nich nebudete muset začít vrtat; nesoustřeďte se na 1-2 značky, projeďte, co se dá, ať těch 150 utratíte co nejsmysluplněji; projeďte i Mazdu 6 v benzínu (nebrat 2.3), Accorda, céčkovou Vectru, vše zkuste nejdřív s benzínovými motory, o kterých se u těchto aut dá dohledat hodně informací i "svépomocí". PS: Octavia a Mondeo nejsou ve stejné kategorii. Hodně štěstí

Souhlasím se statí o čipování a tak pojednání o výkonu všeobecně. Často se zapomíná, že nestačí energii v motoru jen uvolnit, ale je nutné ji také přenést do hmoty (spojka) a rovněž případně přeměnit v teplo (brzdy). Také se zapomíná na to, že zvýšení výkonu znamená snížení životnosti je tam nepřímá úměra. Jetě by mě zajímalo, jak se čip-tuneři popasují s tuningem na nižší spotřebu a kolik "zagarantují".
Stejně tak odhady nákladů jsou reálné. A rovněž se připojuji k doporučeným vozům na prozkoumání. Pokud bych nechtěl šestiválec, díval bych se po Mazdě 6 s 2-litrem, protože 2-litrových Mondeí je málo.
respond
zdenekold
number of posts11
date of registration02.03.2013
Monday 11.03.2013 22:03, Volba
Jenom si nejsem jistý, jestli při nájezdu cca 15000/rok uvažovat o Mondeu. Píši to vzhledem k předpokládané ceně, kterou je autor dotazu ochoten za auto dát. Řešil jsem něco podobného a zůstal raději u Focusu.
respond
Petr S
number of posts1250
date of registration28.11.2008
Monday 11.03.2013 22:38, RE: Jaká je nejlepší volba auta do 150000,- Kč?
David V posted by:
cz9998 posted by:
Souhlasím se statí o čipování a tak pojednání o výkonu všeobecně. Často se zapomíná, že nestačí energii v motoru jen uvolnit, ale je nutné ji také přenést do hmoty (spojka) a rovněž případně přeměnit v teplo (brzdy). Také se zapomíná na to, že zvýšení výkonu znamená snížení životnosti je tam nepřímá úměra. Jetě by mě zajímalo, jak se čip-tuneři popasují s tuningem na nižší spotřebu a kolik "zagarantují". Stejně tak odhady nákladů jsou reálné. A rovněž se připojuji k doporučeným vozům na prozkoumání. Pokud bych nechtěl šestiválec, díval bych se po Mazdě 6 s 2-litrem, protože 2-litrových Mondeí je málo.

Známý přečipoval Golfa 1.9 TDi 110 kW na údajně cca 180 kW. Za pár měsíců sháněl na vrakáči jiný motor.
respond
number of posts
date of registration
Tuesday 09.04.2013 21:26, Re:
Dobrý den. Začal bych tím, že pro nájezd cca 15 tis. km ročně Vám doporučím spíše benzínový motor (tím spíše, jestli polovinu z této vzdálenosti najezdíte ve v městském provozu). Co se týče výběru vozu - ne, že by Škoda Octavia nebyla dobrým autem, ale s Fordem Mondeo, který je o třídu výše, ji příliš srovnávat nelze. Mondeo nabídne při stejné ceně lepší výbavu, perfektní jízdní vlastnosti (jedná se prakticky o etalon střední třídy) a s benzínovými motory řady Duratec také vysokou spolehlivost. Vůz bude pravděpodobně i lépe vybaven a bude mít méně najeto než srovnatelně drahá Octavia.
Na otázku ohledně chiptuningu Vám odpovím takto: kvalitně provedená úprava softwaru dokáže (zejména u turbodieselových motorů) znatelně zvýšit výkon při zachování stejné životnosti pohonné jednotky a většinou se i lehce sníží spotřeba. Tato úprava nemá příliš smysl u atmosférických benzínových motorů, kde přináší maximálně pár koní navíc.
respond
Choci5
number of posts6
date of registration23.05.2015
Saturday 23.05.2015 16:50, Auto do 150 000
Zdravím,
s mamkou přemýšlíme o koupi auta. Naše kritéria jsou: cena do 150 000, manuální převodovka, benzínový motor, klimatizace (nejlépe automatická), najeto max 120 000. Koukal jsem na Hyundai i20 nebo i30, Škodu Fabii, Kiu Ceed nebo Rio. Koupili byste si některé z nich? Případně jakou jinou značku nebo model nám doporučíte? Nepotřebujeme nic velkýho, cestujeme jiným autem. Já sem tam jedu na trénink nebo do školy, mamka do práce a nakoupit, občas někam po republice za známými na víkend. Za každý příspěvek budu rád
respond

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, all rights reserved.