Pepe posted by:
Dovolím si jednu věc lehce rozporovat. Hodně často operuješ s termínem pořizovací cena a následně ztráta hodnoty. Ono to na papíře funguje přesně, jak říkáš. Ale dávat do stejné roviny "relativní" ztrátu hodnoty a "agresivně reálný náklad" v podobě servisu je podle mě blbost. Náklady na amortizaci se v peněžence na rozdíl od nákladů na servis neprojeví. Alespoň ne v reálném čase. A to je to, o čem je článek - ušetřit na provozních výdajích. Se ztrátou hodnoty se snad každý smíří v okamžiku, kdy ...
Ano, to je přesně ten rozdíl mezi globálním a lokálním pohledem. Dalším aspektem je umět si specifikovat, co vlastně od stroje očekávám a za třetí kolik jsem ochoten (bohužel velmi často nesprávně nahrazeno kolik mám k dispozici) investovat. A když to hodíš správně na papír, tak tu realitu to odrazí. Je tu dost dlouho trh s novými a ojetými vozy, abys se slušnou přesností odhadl, jak se budou náklady vyvíjet.
Ztráta hodnoty není "relativní", je skutečná, jen její dopad přímo nevnímáš, dokud se nevrátíš na trh za účelem vozidlo zpeněžit. Servisní náklady sice pocítíš hned, ale vydaná částka odpovídá zhruba 5- 10% ztráty hodnoty (pokud mluvíme o novém autě). Když si dám do korelace všechny tyto hodnoty, pak nechápu, jak může někdo za auto zaplatit třeba 1,5 milionu a sledovat přitom, jestli bude mít servisní náklady na 100 tkm 15 tisíc, 20 tisíc nebo 30 tisíc (téměř 2 řády níže). To kdyby auto rovnou stálo 1,53 Mio, tak ho nekoupí?
Článek sice řeší ušetření na provozních výdajích, ale já tvrdím, že je to pro významnou většinu soukromých uživatelů, kteří koupí nové auto, kapka v moři. Jediné, pro koho to může mít reálný význam jsou různí dopravci, obchoďáci, taxikáři, kteří najíždějí mnoho kilometrů, čímž si snižují na kilometr vztaženou ztrátu hodnoty a naopak jim servisní náklady mohou u některých modelů narůstat. Stejně tak se těmto lidem vyplatí použití vznětového motoru kvůli nižšímu likometrovému nákladu.
Apropos, ty náklady na servisní prohlídky jsou velmi často definované předem, takže stačí k pořizovací ceně přičíst 2x nájezd/def.km (pro Kiu 7x) specifikovanou částku a je porovnání hotové hned...