citation:
reakce na: Rejnok, 13.06.2019 18:30 (Dobrý den! Chtěl bych se zepta ...)
Ahoj obě auta znám trochu a můžu jen přitakat, v Megane se budeš cítit lépe. Ohledně motorů, velkou devízou motoru 1.33Tce je čtyřválcová klasická koncepce, kde Renault zapracoval a odstranil konstrukční nedostatky motoru 1.2 Tce(karbonizace, ředění oleje s benzínem na krátkých trasách), kterými ale trpěl i koncenový 1.2 TSI E111(1.generace).
První co Tě zaujme na Meganu jsou sedadla a celkově komfortně laděný interiér, který se posunul hodně blízko ke Golfu.. Druhou věcí je kultivovanost motoru, tam se 3-válec 1.0 TSI nechytá - nic proti němu on za to nemůže už z podstaty konstrukce. Octávie dává smysl v benzínu s 1.4/1.5 TSI motory, protože tihle už si poradí s rozjezdy tak velikého vozu a mě se líbí i kultivovanější projev a taky pořád si říkám, že větší objem je lepší na tak velký vůz..
Pokud máš rád jistotu koncenových vozů, silně doporučuji místo Octávie vzít skladovku/předváděcí vůz Golf Variant, kde interiér utekl Octávii o 10 let a Němci si pečlivě hlídají použití kvalitnějších dílů
Bohužel ceny Golfu se 4-válcem už letí rychle vysoko, tak jako u 3-válce Focusu 1.5EB.
Jinak jako alternativa je za mě velkým překvapením Peugeot 308 sw 1.2 Puretech, sice 3-válec, ale s větším objemem a je to znát. Plusem je, že už pár let je motor na trhnu a zatím žádný skandál
Překvapením je také spolehlivost jako celek, kde kamarádka má 2015, najede ročně 30-40tis.km a měnil se jen pohon zadního stěrače v rámci záruky
A teď ty servisy. Doma mám Rapid a Megane III, takže porovnám.
Škoda - hustá síť servisů, ale pořád platí, že musíš hledat ten s dobrými automechaniky jinak ti nepomůže ani to. Co je lepší, tak Škoda mi vždy zařídí náhradní vůz, díly jsou do tří dnů atd.
Renault - nejsou špatní, ale je vidět, že tolik peněz nemají. Náhradní vůz často jeden, je pořád obsazený, občas se čeká i dva týdny na díl. Jinak ale spokojenost. A také platí - zjistit si, kde jsou dobří automechanici a raději jet hodinu dál, než se trápit "blbým" servisem
Ale rovnou říkám, Ford na Severní Moravě mi připadá daleko chudší . Náhradní vůz jsem dostal v létě 2015 10 let starý Ford Ka bez klimy, jezdit po Ostravě v 35 stupních byl zážitek.. Občas nemají ani nářadí na některé opravy a ptají se, jestli bych jej zaplatil(to není vtip)
Takže beru Renault/Dacie za dobrý a dnes už docela rozšířený servis, už proto, že zejména Dácie válcuje prodeji v ČR kdekoho