Zvirak posted by:
spíš jde o to jestli to má smysl. I přes úpravy kliky, pístů, hlavy, ložisek, ventilů se z toho zas tolik nevymáčkne a investice lítaj do statisíců. Ale větší obsah s turbem má daleko větší potenciál, tj. daleko větší nárůst výkonu, za nižší peníze. např u mýho saaba 2.3 turbo se dostanete ze základních 250 koní na 285PS/440NM jen úpravou softu, otevřenej vzd. filtr a katy ven. Od 315PS/450NM pak vstřiky, intercooler a turbo (až do 370PS), spojka, výfuk. Blok motoru je tuším počítanej někam k 500PS.Tím jsem chtěl říct, že takovejchhle motorů by to mělo nějakej smysl, ale ne u malýho atmo dvoulitru. Já vím, Zdeny, že by to šlo. Jenže za jakou cenu a s jakým výsledkem. Z těch 110 kW udělal třeba 130kW a to jsem hodně optimistickej. Na tohle jsem narážel
Podle mého názoru nemá moc význam "tunit" atmosférický motor kvůli vyššímu výkonu, tam má turbomotor jednoznačně větší potenciál za řádově nižší peníze. Když už upravovat atmosféru, tak pro lepší reakci na plyn a rychlejší vytáčení - tedy cestou odlehčených pohyblivých částí motoru. A i tehdy mi to dává smyl jen pokud potřebuji např. splnit homologační předpisy u závodního auta a tedy nemohu použít větší / výkonnější motor rovnou.