M.See posted by:
To co je ve vzorci, je jednoznačně pravda ale přikláněl bych se i k názoru uživatele "brin" protože odporová síla vzduchu roste právě s druhou mocninou rychlosti. A když je právě tento odpor tak majoritní, že z cca 90% zastaví všechny vozítka v jejich zrychlování, ať už jakéhokoli pohonu, a ať už do jakékoli max. rychlosti, proč by tomu mělo být u elektromobilu jinak...Jinak nevím kde berete jistotu jaký ty motoru byl použit, u elektromobilů se používají i stejnosměrné, nebo BLDC. A každý má charakteristiku trochu jinou. Ať už výkonu, kr. momentu nebo účinností.
Přijde mi zvláštní, že souhlasíte s oběma tvrzeními, která jsou rozdílná. Buď máte znalosti, abyste si na to udělal vlastní názor nebo ne a pak byl komentář zbytečný.
Odporová síla prostředí působí proti zrychlující síle, kterou generuje výkon motoru. U každého vozidle dojde k vyrovnání těch sil a zrychlování ustane. S tím lze obecně souhlasit, ale pro každý výkon v kombinaci s čelní plochou bude ta rychlost jiná. Na jinou rychlost se dostane motor s výkonem 50 kW, 100 kW a 200 kW, a to bez ohledu, jestli je hybnou silou roující magnetické pole nebo expanze plynů. To ovšem mluvíme o ustálené maximální rychlosti. Pokud mluvíme o zrychlení, tak různě výkonné motory mají i různá zrychlení, kdy zpočátku je odporová síla zanedbatelná a převažují síly setrvačné, a tedy největší vliv má hmotnost vozu. Se zvyšující se rychlostí roste složka odporu prostředí, respektive se přidává k setrvačné síle.
Ohledně motoru nevím, jaké se používají, mluvil jsem obecně o charakteristice motoru, jak si ji představuji já. Ohledně všech možných typů střídavých a stejnosměrných motorů jsou moje znalosti omezené, ale přišlo mi výhodné použít stejnosměrný motor s výše popsanou momentovou charakteristikou. U střídavého motoru bych očekával střídač a frekvenční měnič právě kvůli různému režimu otáček a u 3-fázového ještě zařízení, které způsobí fázový posuv.