Koala posted by:
Dobrý den pánové, jako žena (horolezkyně, skialpinistka), která se v tomhle absolutně nevyzná, bych vás ráda poprosila o radu, aby mě v autobazaru někdo "neutáhnul na vařené nudli". Můžete mi někdo doporučit konkrétní vůz/typ/motor/rok výroby - tak abych nepořídila totální trosku? Nemám v okolí nikoho známého, kdo by mi s výběrem aktivně pomohl. Už vím, že "nafťák" je nákaldný na opravy-tak že raději benzín nebo kombinaci benzín +LPG. Požadavky: 6x do roka delší trasy do Alp. Mimo to 2´-3x do týdne popojíždění "mezikomíny". Ročně tedy nájezd cca 15.000-20.000km. Auto nějaké větší, minimálně kombi. S velkým kufrem. Tak aby se v něm po úpravě vyspali 2 dospělí lidé (spali jsme i v kombiku při sklopených sedadlech, zadní schod jsme vyrovnávali deskou nebo karimatkama). Nechci žádného "krasavce" ale spíše pohodlné užitkové vozidlo. Osobně se mi líbí Dacia Logan (starší typ-s rovným zadkem-dvířkové otevírání), Ford Mondeo kombi, Ford Galaxy, Peugeot 807, možná Toyota Avensis. Auto by mi mělo vydržet aspoň 6-10 let (nevyznám se v tom a nechci zase za pár let hledat nový vůz). Cena cca do 100.000Kč, pokud by yblo nějaké hooodně dobré tak i do 150.000Kč. Můžete mi někdo poradit konkrétní ročník a typ, abych se vyvarovala "špatných ročníků", "špatných motorl", "nových modelů, kde měli soudruzi z NDR ještě chyby", atd.? Děkuji az jakékoliv rady.
Je mi to už trochu hloupé, ale z možností bych zvolil opět Mondeo Mk.III s benzínem. Klidně 1.8, i když by 2-litr byl lepší. Do 150 tisíc se vejde, počáteční servis je vesměs jen o kapalinách a filtrech (na motoru tak akorát svíčky). Je to celkem robustní a hodně prostorné auto. Běžné díly spíše levnější (brzdy, tlumiče atp.)i autorizovaný servis lze utáhnout díky 20% slevě na vozy starší 5-ti let. Dálky bude jezdit pod 8, řekněme za 7,5. Máme v rodině 2 tato Mondea, obě předfaceliftová a obě 6 let a nevím jak otec, ale já si je ještě nechám, a to mám rok výroby 2001 a dle tacho 190 tkm. Čili pokud to bude auto vybrané někým alespoň trochu znalým, pak to nebude krok vedle, pokud se nenaskytne cokoliv od známých s jasnou minulostí a slušným zacházením/servisem. Docela se mi líbí, co občas nabízí Gořalík z Bystřice pod Hostýnem, když už bych byl nucen to kupovat v bazaru. Tule tam měl 1.8-ku úplně dokonalou (tedy, dle fotografií včetně všech možných protokolů apod.)
Ještě by se dalo uvažovat o skutečně nerezavé Mazdě 6, tam bych se taky nebál.