free78 posted by:
v čem konkrétně jsou ty výhody oproti finančnímu leasingu?
Splátka finančního leasingu je vždy nižší, než splátka operativního. Auto je po dobu splácení leasingu v záruce, takže argumentovat tím, že během operativního leasingu je mi auto zadarmo spraveno nelze. V obou připadech je auto pojištěno havarijně. V případě normálního (finančního) leasingu se auta raz dva (operativně) zbavím odvezením do AAA, kde za něj dostanu alespoň něco, zatímco u operativního leasingu dostanu možná kafe při odevzd...
Os. auto patří do skupiny odpisů 5 let, takže i akontaci odepisuju 5 let. Tzn, že i když zaplatím akontaci 100 tKč, do nákladů mi jde jen 20, zbylých 80 zdaním daní z příjmu, tzn. že zaplatím přes 15tKč z peněz, které už nemám... Další věc je, že když standardně využiju fin. leas., mám ho na oněch 5 let. Najede-li někdo třeba 50tkm/rok, znamená to, že musí držet auto do 250tkm. Při oper. les. můžu auto vyměnit po sjednané době (klidně 2 roky), vrátím ho, vezmu jiné. Sice nic nedostanu, ale nemusím nic platit (v případě výkupu do oněch AAA daň z příjmu - prodeje). Mohl bych pokračovat, ale nehodlám to tady vytapetovat - neživím se tím.