rojack posted by:
Proč? Máme doma dvě auta, která mají zhruba stejně najeto, jedno 1,8 benzin a druhé 2,0 diesel. Čím myslíte, že jezdím raději? Samozřejmě dieslem, protože "to jede". Ten zátah tam prostě je, proti tomu benzinu skoro neskutečný. Neřeším servisní náklady (mimochodem jsou vyšší u toho benzinu, ale to bude dáno tím, že je to rozdrbaná ojetina, na které se posr... už skoro všechno a jen mé city k němu mi nedovolí ho pustit přes okraj propasti). Nesedím nad excelovskými tabulkami, jen čirým rozumem vím, že si nekoupím šestiválec benzin.Proto: chceš diesel? - kup si ho, bez ohledu na "chytré" rady. Stejně nejvíc záleží na kusu, na který kápneš. Ani na to omílané turbo se nemusí sáhnout po celou dobu životnosti auta, když s ním člověk zachází dobře. Proto bych šel v tomto případě do 1,7 (slabší motor je prostě slabší a každý "kluk" se chce někdy svézt) a vybíral bych na soukromé inzerci, zajel se na auto podívat, hned tak vidím, kdo s ním jezdil, dal bych si pozor, aby ho dotyčný měl jako prvouživatel, hned bych ho vyzpovídal, i podle odpovědí na otázky se dá usoudit, zda to je závodník nebo řidič kliďas. Asi tak. Samozřejmě všechno ostatní jako nejlépe mechanik na kontrolu auta, apod., platí.
Jak píše Petr S, srovnávat auta s rozdílem cca 10 let není úplně košer, protože v procesu stárnutí najeté kilometry jsou podružné. A to ještě podtrhuje fakt, že ta nafta má větší výkon než benzín. Srovnej s tehdejší 2-litrové nafty (DI, DTI) s 1.8 (X18XE, X18XE1).
Co se týká sledování nákladů a volby motoru, tak jsem upřednostnil jiná kriteria, než je nízká spotřeba, protože to pro moje potřeby nebyla rozhodující položka a navíc jsem si prostě koupil, co jsem chtěl. To, že ty náklady sleduju neznamená automaticky, že bych na ten provoz neměl, jen prostě vím, jakou položkou se do budoucna zabývat mám a jakou ne, neboť čirý rozum mi prostě bez vstupních dat nestačí.
A co se týká zvyku na diesel, tak jsem pár auty jel a zvyknout si na pohon mi trvalo relativně pár kilometrů. A nikdy nešlo o pohon samotný, ale spíše o výkon, kterým auto disponovalo a tomu bylo pak nutné přizpůsobit jízdu. To, že je někdo na něco zvyklý prostě neberu jako platný argument. Moje žena byla zvyklá na Kadetta a o větším autě nechtěla ani slyšet. Pak si zvykla na Vectru a nechápala, jak mohla jezdit v Kadettu. Teď máme Mondeo, kterýho se taky bála a říká, že se jí v tom dobře jezdí, líp než v předchozím. Člověk je adaptabilní tvor, zvykne si na všechno.
A co se týká doporučení ve zveřejňovaných radách. Už se mi párkrát v jiných oblastech stalo, že jsem něco vlažně nastudoval a udělal předvýběr a pak mi někdo zkušenější ukázal mnohem lepší cestu, proto si myslím, že by se tu mohly objevovat i jiné použitelné alternativy.