Ahoj,
Mám Mazdu 6, 2,0i (108kw), kombi, rok výroby je 01/2008, ale je to ještě ten starší model po faceliftu v roce 2006, je to jeden z posledních vyrobených kusů tohoto modelu.
Auto si koupil můj otec jako dvouleté a já jsem ho od něj koupil loni. On s ním jezdil do práce cca 5km a jezdil cca za 7,5l, já jezdím do práce 17km, ale mám dost popojížděk po městě a jezdím za 7,3l a to rozhodně nejezdím na spotřebu, ale ani né jako prase, prostě normálně plynuje až svižně
Když jsem jel s Mazdou na výlet do Čech, tak jsem se dostal na 6,8, ale taky jsem nejel vyloženě na spotřebu, prostě normálně a ty dálniční úseky ji takhle snížily.
Jinak auto tedy budeme mít v březnu v rodině 5 let a spolehlivost je zatím super, já jsem si akorát loni nechal ošetřit, a částečně sám ošetřil, podvozek. Né že by to bylo vyloženě nutné, ale chci, aby mi vydrželo co nejdýl, tak se o něj chci starat. Chlápek, který mi ten podvozek ošetřoval mi sám řekl, že byl překvapený, jak dobře je to z výroby ošetřeno, že slyšel, že Mazdy hodně reznou, tak jsem mu vysvětlil, že to byly ty první roky výroby a že jinak je to v pohodě.
Myslím, že spotřeba je v pohodě, protože nám odpadají vpodstatě všechny starosti, vzhledem k tomu, jakou má tento motor pověst ve spolehlivosti, opravdu byl někdy oceněn jako nejspolehlivější motor (no vlastně to byla ta 1,8i, ale to je jedno, jsou to stejné motory
)
Jo a nechci kecat, ale myslím, že ta 2,3i ze stejné generace měla opravdu hodně malou olejovou vanu a že se ten olej musel hodně hlídat, jinak hrozilo zadření. U novější 2,5i myslím tento problém odstranili, ale to se dá snadno ověřit.
No a co se týče jízdy, tak doporučuji se svézt, jede opravdu moc hezky, umí i pěkně zatlačit do sedačky, ale chce to prostě vyšší otáčky. Mě osobně pro běžné ježdění stačí zátah, jaký to má do těch 2-3,5 tis. Je krásně plynulý a kultivovaný, což mi vyhovuje. No a když ten motor vytočíte, tak má krásný zvuk a jede ještě líp.
Takže za mě bych doporučil to, co mám já, jelikož si prostě myslím, že nemá cenu řešit stokoruny měsíčně na benzínu, protože na té spolehlivosti se Vám to časem vrátí