Barča. posted by:
Zdravím všechny,ráda bych se zeptala, zda by mi někdo poradil při výběru auta.Auto mám na klasické ježdění do práce a z práce + nějaké ty nákupy a občasný výlet.Do oka mi padla Mazda 3. Teď ale otázka, zda by stačila 1.4 či lepší 1.6. (benzín). Za další návrhy budu jedině ráda.
Mazdu 3 bych doporučil. Ano zkontrolovat korozi, protože to je tak to jediné, co by ji mohlo potrápit, pokud nebude trpět po bouračce ztrátou paměti, kolik toho vlastně najela.
1.4-ka by stačila, ale ze své zkušenosti bych doporučil 1.6-ku, jakožto mix pohodlí a ekonomiky provozu. Servisně není nákladnější, provozně jen zanedbatelně (rozdíl ve spotřebě bych očekával pár deci), ale nabídne přecejen lepší dynamiku, a tedy vyšší pohodlí při cestování. Ono naložíte auto, zapnete klimu a hle, hned máte z 1.6 dýchavičnou 1.4....
Trochu skok by byl až s 2-litrem, kde spotřeba poskočí o,5 litru až o litr a dražší bude i pojistka a možná o litr víc oleje. Suma sumárum ovšem taky nic drastického, odhaduji rozdíl na takových 5-6 tisíc/rok, což je zhruba 500Kč/měsíc, ale tam Vás motor nebude limitovat. Ovšem u těchto kusů bude nezbytnější důkladnější kontrola vozu, protože 2-litr si většinou koupí někdo, kdo ten výkon nakonec chce.
Nebudu Vám radit jako alternativu Focus 1.6, byť je to taky opce, ale zkuste se odívat na jiného podařeného benzínového japonce, kterým je Suzuki SX4 a opět s motorem 1.6.