pafe posted by:
Chválím, že jsou do testu spotřeby zařazeny údaje o pohotovostní hmotnosti a otáček motoru při určité rychlosti. Přivítal bych ještě údaj o rozměru pneumatik testovaného vozu, případně údaje Cx a S (čelní plocha vozu). Ale tyto údaje jsou někdy těžko dostupné.
Když porovnám zde provedené testy spotřeby tří aut (Yaris 1,0 VVT-i ; Getz 1,4 DOHC 16V ; Fabia 1,2HTP/47kW) tak mi vychází, že při klidné, plynulé a pohodové jízdě je spotřeba všech aut přibližně stejná – cca 4,8 l/100km. Až při využíván...
Rozměry pneumatik naleznete zanedlouho v testu hototo vozu, údaj cx se Vám pokusím zjistit.
Yaris a Getz byl testovanán na stejném okruhu za téměř stejných podmínek a se stejným řidičem, tudíž ho můžeme výsledky za objektivní. Spotřeba mimo město u obou vozů při klidné jízdě byla u obou výše zmiňovaných ještě lepší. Jelikož jsou vozy určeny do měst, jejich testování ve městě mi přijde smysluplnější.
Navíc mezi Yarisem a Getzem byl v konstrukci motorů velký rozdíl, tudíž celkem shodné výsledky při jízdě na pohodu mě překvapily.