nepřihlášený uživatel posted by:
Budu dojíždět skoro každý den 15 km do školy. Do 30000 Kč není mnoho aut, co by byla rozumná koupě. Hledám \"spolehlivé, né moc drahé na díly\" auto. Zakoukal jsem se do Hondy Civic 6g s motorem 1.5 vtec (84kw), rád bych věděl, co si o tomhle autě myslíte. Je spolehlivé a jak by se moje peněženka vyprázdnila? Dále se díval na Golf 3, 1.6, nebo Mazdu 323 (rok okolo 2003) s motorem 1.6. Jak je asi jatrný, nechci tuctovou fábii s motorem (snad vyjedu kopec) nebo něco podobného. Zkrátka, které auto by jste si koupil v této situaci vy? S pozdravem Jirka, student
V první řadě bych se díval po něčem, co nehnije - a při stáří 20 let je třeba trojkový golf mimo právě tímto parametrem. Taky japonská auta z 90. let na tom nejsou o nic lépe, což z pohledu "konzistence" hovoří pro evropskou produkci. Pak je tu požadavek na dostupnost dílů - u japonských aut je to různé, něco je dosupné lacino, něco nečekaně drahé. Francouzi mají díly všeobecně dražší, než kolik stojí na německá nebo italská auta.
Pak je tu ten požadavek na svezení, ale podle mě by měl být důležitější požadavek na spotřebu. Dva roky jsem kdysi denně dojížděl 2x 25 km do školy a byl jsem rád, že to bylo na starém unu s litrovým motorem a spotřebou cca 5 l/100 km, kdy benzin byl pod 17 Kč za litr a o náklady na cestu jsem se většinou dělil s 2 dalšími lidmi. To uno tehdy bylo ještě "auto" a stálo více, než kolik ty máš rozpočet i s rezervou. Za sebe bych se ale rozhodoval úplně stejně - koupil bych si auto, které by bylo na provoz co nejlevnější, abych nemusel smutně koukat, že nemám na benzin, ale naopak mohl kdykoliv sednout a odjet.
Z tohoto pohledu mi vychází nejlépe Fiat Punto druhé generace s motorem 1.2 8V, sice se moc nesvežeš, ale spotřeba je nízká, auto je realtivně bezpečné a nehnije. Jako alternativa třeba Opel Corsa C. Jasně, to punto se dá sehnat i jako verze HGT s motorem 1.8 16V s 96 kW, ale opravdu máš na to takové auto živit (spotřeba, servis, pojistka)?
A kdyby se našlo nějaké punto první generace "po dědovi", klidně bych vzal i to, spotřeba je tam ještě nižší, taky to nehnije, akorát bezpečnost není tak dobrá. Ale ve srovnání s felicií je pořád daleko lepší. Díly na ta auta stojí pár korun i nová, použitých je všude dost.