Monday 29.07.2013 18:19,
zkušenost 2.0 TDCi r. 2007
Před 2 lety jsem S-Maxe taky sháněl- jako otec 4 dětí a zároveň nadšený řidič to nakonec zbylo jako jediná volba. Volba motoru- 2.0 Duratec-téměř se nevyskytuje u ojetin, pouze pětikvalt a na plně obsazený S-Max se obávám, že nestačí, 2.5T- volba pro fajnšmekra, kterému nevadí vyšší spotřeba, dostatek (ale není cítit ani nějaký přebytek) výkonu, sametový zvuk, akustický komfort a zpravidla špičková výbava, ovšem většinou cena též vysoká. Bral bych ho, ale racionální volba to není. Z dieselů po přečtení všeho možného jsem zvolil 2.0 TDCI 103kW manuál- relativně nejkultivovanější, výkonu dostatek pro to, k čemu je auto určeno- převoz až 7 osob v relativně velmi dobrém komfortu, hluk je pouze při prudší akceleraci, na dálnici motor zcela přehlušen aerodynamickým a valivým hlukem, těchto aut je největší výběr. Na sportovní ježděni se nehodí, ale to není posláním tohoto auta. Vybral jsem 4 roky starou ojetinu v jednom velkém bazaru, v autorizovaném servisu mi ji schválil (oprava po bouračce na P boku, dobře provedená), až po koupi jsem zjistil, že servisní kniha byla zfalšována- místo deklarovaných 107 tkm cca o 50 více (zde se každý pousměje,ale opravdu je těžké nenaletět!). Ale auto funguje dosud velmi dobře. DPF mám, ale o jeho činnosti nevím-žádné "vypalování", které probíhá automaticky jsem nikdy nezaznamenal. Opravy za 2 roky a 40 tis. km- ložisko před. kola a spojka spolu s dvouhmotovým setrvačníkem- celkem včetně práce 35 tis.Kč,jinak bez problémů, samozřejmě běžné výměny po 20 tis. Vzhledem k reálnému nájerzdu okolo 200 tis.km se mi to jeví adekvátní, tyto investice přijdou a je třeba s nimi počítat. Auto je prostě velmi prostorný, komfortní, slušně vybavený společník, který každého potěší snadnou obsluhou -volant, řadička, pedály-, variabilitou interiéru, výborným zcela neutrálním podvozkem a snad i pěkným designem, mě se pořád velmi líbí. Slabiny- laciné potahy sedadel (i ve slušné výbavě Titanium) a občas horší zpracování materiálů v interiéru, vrzoty na okresce jsou přítomny, palubní počítač ukazuje optimisticky (minus cca litr oproti té změřené- já jezdím reálně za 7,5-8 litrů na sto a jsem spíše dynamičtější řidič. Přeju šťastný výběr.
respond