nepřihlášený uživatel posted by:
Dobrý den, o víkendu mě opustila moje Škoda Fabia combi 1,9TDI rv. 2001. Díky bohu to nebylo kvůli tech. závadě, ale závadě na vozovce resp. kus betonu mi rozpáral motor :(. Hledám proto nástupce tohoto českého pracanta. Začal bych požadavky: KOMBI (možná i MPV), jelikož vozím často jízdní kola v autě, pak odpovídající výkon cca >90kW, roční nájezd cca 10-15t km (jezdím především o víkendu trasy cca 50-300km), výbava rozhodně xenony, aut. klima, ... rok výroby cca 2010 a cena 250 000kč. Favority byla Honda accord, avšak nepraktický kufr jsem musel zavrhnout. Dále Ford mondeo 2,2TDCi (bohužel benzín se špatně schání), chci ještě zkusit Focuse ohledně prostoru. Vozy opel jsem zavrhl kvůli kvalitě, u škodovek se bojím častých poruch EGR, trubo, 2hmota. Děkuji za návrhy.
Dobrý den, vlastnil jsem Ford Focus 1.8 td kombi 2001. Nyní mám Ford Mondeo 2.0 i kombi 2009.
K porovnání těchto dvou aut.
Velikost zavazadlového prostoru v litrech ( přesná čísla nevím), hovoří asi pro Mondeo, ale na praktičnost pro zavazadla jsou podle mého názoru absolutně srovnatelná. Mondeo je širší, Focus zase hranatější a kufry se v něm poskládají jednodušeji a lépe využijí místo. Jedná se ale o FoFo 1 generace. Další generace a zvláště ta poslední je na tom dle recenzí v zavazadlovém prostoru podstatně hůř.
Motor FoFo 1,8 tddi, 66kw, 200 Nm. Vynikající zátah a síla, od 2000 ot. tahal a když jsem na dálnici v kopci potřeboval s plně naloženým autem na dovolenou předjet, ve 120 na 5 jsem přidal plyn, auto zabralo a během chvíle jsem jel 150. Celková moje průměrná spotřeba převážně po městě při popojíždění asi 6,5l. Opravy na motoru víceméně žádné, jen běžný servis a výměna kousnutého vodního čerpadla.
Motor Mondeo 2,0i 107kw, 190Nm. Když jsem s benzínem začal jezdit, můj první dojem byl - "co jsem si to koupil". Velké těžké auto a malý krouťák. Auto jede, ale ochotné na sešlápnutí plynu není vůbec. Pokud chci předjíždět, musím tomu "naložit", podřadit, vytočit alespoň na 4500-5000ot. a pak to letí. Moje průměrná spotřeba na popojíždění převážně po městě se pohybuje na 12l. Auto je z výroby upravené na e85, takže se trochu finanční náročnost na provoz smazává. V nízkých otáčkách sice auto jede, ale je vhodné tak pro mou dceru, která se učí jezdit a necitlivé sešlápnutí plynového pedálu se v podstatě neprojeví. Na druhou stranu, když se člověk naučí s benzínem jezdit a příjde mu na chuť, je Mondeo výborné. Vnitřní prostor a jízdní vlastnosti jsou vynikající a (teď si trochu rýpnu) Passat nebo Audi A4 nestíhají. Mám Mondeo asi 1,5 roku, závady žádné.
Nejsem si jist, ale Mondeo asi dokáže nabídnout výbavu, kterou FoFo už ne.
Celkově mají Fordy relativně nízké servisní náklady především od neoriginálních dodavatelů. Pozor, neplést si neoriginální a neznačkové, viz. brzdy od Brembo.
To bylo moje zhrnutí zkušeností s auty, které jsou ve vašem eventuelním výběru.
Přeji šťastnou ruku v rozhodování při koupi nového auta.