Albi1 posted by:
PavelKeprt posted by:
Dobrý den, jsem momentálně v přesně stejné situaci jako Vy, tzn. vlastním Mondeo kombi MK3 r.v. 2002 TDCi a chystám se jej vyměnit za mladší kousek, rozpočet na to mám 300 000 Kč, pokukuji po autech vyrobených v letech 2010 - 2012. Zapoměl jste uvést dost podstatnou informaci, a sice, zda preferujete naftu nebo benzín, resp. v jakém provozu nejvíce z uvedených 20 000 km ročně najezdíte. Osobně jsem jsem se rozhodl, že mé příští auto bude benzínové, jednak proto, že jezdím hodně po městě + kratší vzdálenosti do 20 km, jednak proto, že dieselový motor po roce 2010 už v podstatě nejde sehnat bez filtru pevných částic, který může při častém ježdění krátkých tras (ale nejenom) nadělat spoustu neplechy. I z tohoto důvodu jsem do výběru kromě Vámi uvedené trojky zařadil ještě Mazdu 6 a Toyotu Avensis, které mají benzínové motory povedené. Zabývám se koupí nového vozu už několik měsíců, snažil jsem se načíst si co nejvíce informací a objel jsem i pár bazarů a pravidelně sleduji inzerci, a zatím mi jako nejlepší volba stále vychází Mondeo, a to hned z několika důvodů:- relativně velký výběr ojetin- z uvedených značek nejnižší cena- z uvedených značek největší prostor- jednoduchý a spolehlivý motor 2.0 duratec (107 kW)- v porovnání s VW a Škoda menší nájezdy km u ojetin (benzínové motory)- levné náhradní dílyU Mazdy a Toyoty je největší problém, že je jich hrozně malý výběr. Dieselů bude asi víc, ale benzíňák je problém sehnat. Další mínus jsou dražší a méně dostupné náhradní díly, v okolí neznám jediné vrakoviště, na kterém by byly k dispozici díly na japonské vozy ve větší míře. Před cca 6 lety jsem měl Toyotu Avensis a měl jsem s tím velký problém. Co se týče vzhledu, více se mi líbí Passat i Superb, ale vadí mi u nich, že u aut z let 2010 a mladší už neseženete poctivý benzínový motor, do 1.4 TSi u tak velkého auta bych nešel, a 1.8 TSi mají podobné nájezdy jako diesely. Nemluvě o tom, že ojeté Passaty a Superby jsou oproti Mondeu řádově o 50 - 100 tis. dražší. U mě tedy padla volba na Mondeo kombi po faceliftu, tzn. výroba 10/2010 a mladší, s motorem 2.0 Duratec, teď už jen řeším otázku, zda koupit v bazaru v ČR (momentálně jsou k dispozici v celé ČR cca 4 kusy s danými parametry) nebo zajet do SRN - resp. vyčkávám, zda se v našich bazarech něco objeví. Přeji šťastnou ruku při výběru
Zhruba ve všem bych souhlasil, ale zajímalo by mě, co by jste chtěl na 3-5 roky staré auto shánět na vrakovišti?
Na 3 - 5 let staré auto doufám nic, ale plánuju s ním jezdit třeba 7 - 8 roků, a na 10i letém autě už občas je potřeba něco vyměnit. Napsal jsem to špatně, netýká se to jen dílů z vrakoviště, ale i nových součástí z druhovýroby, se kterými může být občas u těch Japonců problém.
V tom předchozím příspěvku jsem ještě zapomněl napsat, že zajímavou a kupodivu ani ne moc drahou alternativou by mohlo být Volvo V70. Sice jsem nikdy neměl možnost ho řídit, ale vzhledově je to pro mě naprostý ideál rodinného kombíku. Nicméně, tady na Tipcars je v poradně článek, kde porovnávají právě V70 s Mondeem, a Volvo z duelu vychází, dalo by se říct, poražené, z důvodu vysoké ceny náhradních dílu (skoro 2x vyšší než Ford) a horších jízdních vlastností.