gablenz posted by:
U žádného jiného auta než u Fordu jsem nezažil tak drsný rozklad auta. Druhá auta zazlobila, chtěla to či ono, ale žádné se už nerozpadalo. Ford je diskont. Technicky občas zajímavé...Ford má i zvuk...hodně lidem se zdá, že to auto pro chlapy... atd., ale je to ojeb... Opel je podobný (i nové auta), ale aspoň držel pohromadě. To už bylo velké plus. Neupadávaly z něj kusy. Jenom mu komplet zrezl blok motoru (nešlo pak nic vyměnit, ani spojka)...haha...tak musel na náhradní díly. Tak to je ta o Karkulce... spokojenost?
Reálná zkušenost několika Fordů, které byly a jsou v rodině:
1) Sierra 2,0i 1990...první otce auto po revoluci...jezdila dobře, bez poruch, ale rychle zrezla
2) Sierra 2,0 DOHC 1994, z posledního roku výroby... u otce bez poruch...následujícímu majiteli co vím praskly svody, musel je zavařit
3) Mondeo Mk2 1,8 85 kW 1998, koupeno jako nabourané, opraveno ve Fordu, jediná porucha byla, že prakla hadice chlazení, vytekla voda, naštěstí se motor hned vypnul, ale preventivně se měnilo těsnění pod hlavou
4) Focus 1 1,8 TDDi 66 kW 2001, koupen jako velice zachovalý od pána, který pomalu brečel když to prodával, samozřejmě bez poruch
5) Mondeo Mk3 2,0 TDCi 85 kW 2003, měněna všechna 4 ložiska celkem blízko po sobě, motor občas vynechal na cca vteřinu, tak jednou za dva měsíce, nevyřešeno, nikde si nic nerozsvítilo, doteď s tím jezdí sestra (dvouhmota, ani vstřiky se neměnily, auto má cca 260 tis, ale podle mě je stočené)
6) aktuální otce Mondeo Mk4 1,8 TDCi 92 kW 2007, opravdových 190 tis. km, nefunguje klimatizace, uniká chladivo, pravděpodobně je prasklý výparník a občas něco vysaje baterku, podezření padá na rádio. Jo a ještě zadní tlumič výfuku je zralý na výměnu - koroze.
7) můj aktuální Focus 1,6 Zetec, 2003, 195 tis. km, nešlo stáhnout okénko spolujzdce - špatný kontakt, spálený konektor k sahaře - spečený kontakt, občas nestabilní (resp. nízký) volnoběh - podezření na podtlakový systém (odvzdušnění motoru)
8) aktuální tety Focus 2, 1,6 Zetec, 2005, cca 170 tis. km, největší škody páchají v Praze zloději, jinak auto bez poruch.
Tak tolik moje Karkulka, nemám potřebu nic zamlčovat, lhal bych sám sobě. Fordy mají hlavně v hospodách hroznou pověst, ale moje opravdu dlouhodobá zkušenost hovoří jinak. Jsou to auta (pro mě zajímavá jízdními vlastnostmi, pořizovací cenou ojetin a relativně levným servisem/provozem) co se závad týče naprosto srovnatelná se slavným koncernem, Opelem a jinými evropskými auty stejné třídy. Každé značce se občas něco povede méně, něco více, ale že by zrovna Fordy a Opely (taky jich pár v okolí bylo - Astra G Coupé 2,2; Astra H GTC 2,0 T) se rozpadaly, rozkládaly...no nemůžu souhlasit